Soner Aydın / Demokrat Haber

KESK Mersin Kadın Şubeler Platformu, iki yıl önce Bangladeş'te meydana gelen ve giyim endüstrisinin tarihteki en büyük iş cinayeti olan Rana Plaza faciasında yaşamını yitiren kadınları andı. 2 yıl önce sekiz katlı giyim mağazasının çökmesi ile büyük çoğunluğunun kadınlardan oluşan bin 138 işçi hayatını kaybetmişti.

‘SORUMLULAR YARGILANSIN’

Mersin Hastaneler Caddesi üzerinde bulunan YKM giyim mağazası önünde bir araya gelen kadınlar, katliamda hayatını kaybeden kadınları anarak sorumlulukları bulunanların cezalandırılmasını talep etti. "Kapitalizmin uluslararası emek sömürüsüne işçi kırımına karşı mücadelemizi ortaklaştırarak büyütüyoruz" pankartının açıldığı açıklamada sık sık "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

‘AYDA 36 DOLARA, GÜNDE 14 SAAT ÇALIŞMA’

Çok sayıda kadının katıldığı açıklamaya HDP Mersin milletvekili adayları Çilem Öz, Nursel Demir ve Özlem Şen de destek verdi. Burada kadınlar adına kısa bir açıklama yapan SES Kadın Sekreteri Hatice Elmas, 29 uluslararası marka için üretim yapan Rana Plaza'da ter döken genç kadın işçilerin ayda sadece iki gün tatil yaptığını ve günde 13-14 saat çalışıp, aylık da 36 dolar kazandıklarını dile getirdi.

Duvar ve sütunlarında büyük çatlakların olmasına ve işçilerin üretim yapmaya karşı çıkmasına rağmen üretimin devam ettiği plazanın çökmesi ile iki binden fazla işçinin yaralandığını, onlarcasının ise sakat kaldığını hatırlatan Elmas, Kapitalizmin bitmek tükenmek bilmeyen kar hırsı yüzünden Rana Plaza'da binlerce işçinin yaşamını yitirdiğini sözlerine ekledi.

‘LCWAİKİKİ SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMİYOR’

Hazır giyim devlerinin Rana Plaza katliamın bedelini ödemekten kaçtığını belirten Elmas, katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerine ödenecek tazminatın ve yaralananların tedavisinde kullanılmak üzere ILO denetiminde oluşturan Fon'a ödenmesi gereken paraların ödenmediğine dikkat çekti.

Elmas, Fon'a para ödemesi gereken, Türkiye'deki en büyük hazır giyim markalarından LCWaikiki'nin ödeme yapmaktan ve sorumluluğunu yerine getirmekten kaçındığını kaydetti.