Mübarek Ramazan ayı geldi ve bu ay ile beraber Müslüman market, bakkal, çarşı esnafı Müslüman vatandaş, tüketici ve müşterilerine gıda madde ve malzemelerini hak ettikleri ve mutat hale gelmiş bir fiyat artışı ile satmaya devam etti. Aynen corona döneminde çok satılan, sipariş edilen ürünlerin ve hizmetlerin ücretlerinin serbest uçuşa geçmesi gibi… Dünya üzerinde dinler ve inananları farklı farklıdır fakat kapitalizm buyruklarına her daim uyulur...

İbni Haldun “Mukaddime” adlı eserinde şöyle der; “Bir fikir, mezhep ve inana taraftarlık karışır ise, insan ilk ağızda kendisine uygun haberleri kabul eder, bir fikir ve mezhebe meyil ve taraftarlık, insanın dikkatle düşünerek haberi tenkit gözünden geçirmesine ve incelemesine mani olur ve yalanı kabul ve nakleder...”

Devlet denilen kâğıttan kaplan açıklama üstüne açıklama yapmak suretiyle biz tebaasını her geçen gün olanca flu bir biçimde aydınlatıyor. Ve pik yaptı, zirveden döndü, tepeyi gördük, düzlüğe çıktık, platoya vardık, ovaya ulaştık derken, günlük vefat sayısı –bir şekilde- 100’ün altına indi. DSÖ'den alınan bazı gayri resmi bilgilere göre, "üstün Türk geni" teorisi kısmen de olsa doğru olabilirmiş. Ah ne talih! Ne mutlu Türk'üm diyene. Yapılan test sayısını azar azar düşürmek suretiyle vaka ve vefat sayısını da aşağıya çekmek, üstün Türk zekâsının eseri değil de ya nedir?

Cumhurbaşkanının “bu yenisi” diyerek tabir ve işaret ettiği İBB’nin yeni Başkanı Ekrem İmamoğlu da Ak Partinin mirasını devralmış gibi görünüyor. Vatandaşın girmesinin yasak olduğu park ve bahçelere 4,5 milyon lale dikilmiş. Şaka gibi. Çeyrek asır boyunca Ak Parti belediyelerini, kapalı ihaleler ve şaibeli satın alım süreçleri yürüterek, her türlü park ve bahçeyi birkaç ayda bir söküp dikmek ve bu şekilde yandaş yüklenicileri zengin etmekle suçlarken, şimdi bu benzer muamele pek yakışmadı. Bekir Ağırdır’ın tanımlaması ile, kutuplaşma toplumun farklı görüş, umut ve ideolojilerle ayrılması değil bu grupların hiçbir koşulda diğer tarafa geçme ihtimalinin kalmamasıdır. Tehlikeli olan da budur.

Bertelsmann Vakfı tarafından hazırlanan bir endekse göre Türkiye artık "ılımlı otokrasiler" arasında yer alıyor. Türkiye için "de facto diktatörlük" tanımı da kullanılmış. Bu bakımdan 137 ülke içinde 77. sırayı kapmış bulunuyoruz ve bu yeri de bileğimizin hakkıyla ele geçirmişiz. Notumuz 10 üzerinden 4,9. Hukuk devleti ve demokratik kurumların istikrarlılığı konularındaki notumuz kendi ortalamamızın bile altında: 3,5 ve 3. Dünya üzerinde 2 bin kişinin geliri/varlığı tam 4,5 milyar insanın gelirine/varlığına eşit. CHP araştırmasına göre, çalışanların %66’sının geliri azaldı, dört kişiden biri de işsiz kaldı. İlhan Kesici’ye göre ise, 13 milyonluk işsizlik ordusuna bu salgın döneminde 1 milyonun daha ekleneceğini tahmin ediyor. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre 2020 yılının mevcut asgari ücretlerine göre sıralamada Türkiye 22 ülkenin arasında 21'inci oldu. Öte yandan, TÜİK verilerine bakılırsa, ekonomik güven endeksi Mart ayında 91,8 iken, Nisan ayında %44,1 oranında azalarak 51,3 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Yuval Noah Harari: “En büyük tehlikenin virüs olmadığını düşünüyorum. İnsanlık, bu virüsün üstesinden gelmek için yeterli bilimsel altyapıya ve teknolojik araca sahip. Bizim en büyük problemimiz doğamızda yer alan nefret, açgözlülük ve cehalet” derken, aynı zamanda “salgının en kötü senaryoda ‘distopik totaliter rejimlerin yaratılmasına’ yol açabileceği” yorumu yaparken, bizde de vefat sayılarındaki tutarsızlık konusunda ciddi bir tartışma sürüyor. Türk Toraks Derneğinin açıkladığı rakamlara göre, İstanbul için 6-12 Nisan tarihleri arasında toplam defin sayısının 2222'ye ulaştığı görüldü. Bu sayı 2019'da 1425, 2018'de 1460, 2017'de 1464, 2016'da 1389 olarak gerçekleşmişti. Yani genelde 1400 civarında, ama 6-12 Nisan'da 2222. Belirtilen dönemde İstanbul'da önceki yıllara göre haftalık olarak fazladan ortalama 800 kişinin ölmesi mutlaka araştırılmalı. Haftalık %10 oranında bir ölüm artışı görülüyor. Bununla beraber, dünyada -son beş yıla bakarsak- her sene ortalama 50 milyon kişi ölüyor. Bunun 1-1,5 milyonu enfeksiyon/grip hastalığından kaynaklanıyor.

“Rahatı ve mutluluğu amaç edinmek bana hiçbir zaman çekici gelmedi. Böyle bir temel üstüne kurulmuş ahlak sistemi, ancak bir sığırlar sürüsünü tatmin eder.” (Albert Einstein)