HDP Parti Sözcüsü ve Kars milletvekili Ayhan Bilgen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

HDP’li vekillerin tutuklanmasını değerlendiren Bilgen, “4 Kasım’dan sonra 441 partilimiz gözaltına alındı. Bu aslında post-modern bir parti kapatma yöntemidir. 15 Temmuz’dan sonra da partimizden 6 bin civarında gözaltı, 2 bine yakın da tutuklama var. Rakka’ya ve Musul’a girme planı yapanlar bu planlarını uygulayamadıkları için B planı olarak HDP’ye girmeyi planlamışlar” ifadelerini kullandı.

Kars milletvekili Ayhan Bilgen'in, TBMM'de bulunan HDP grubu toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında ki açıklamaları şöyle:

'KOBANİ OLAYLARININ ARAŞTIRILMASINI AKP ENGELLEDİ'

Alınan bütün arkadaşlarımıza Kobani dayanışma eylemleri ile ilgili MYK’mizin yaptığı çağrı soruldu. Bunu özellikle paylaşmak ihtiyacı duyuyoruz çünkü bizim çağrımızdan sonra düzenlenen etkinlikler ve gösteriler sırasında hayatını kaybedenlerle ilgili Meclis araştırması komisyonu kurulması için girişimde bulunmamıza rağmen, komisyonun kurulması AKP’nin oylarıyla reddedildi. Bütün ölümler üzücüdür, bununla birlikte hayatını kaybeden güvenlik görevlileri ve kimi isimlerin yanı sıra yaşamını yitirenlerin 46’sı bizim üyelerimiz. Biz bu olaylarla ilgili araştırma istedik ama araştırma yapılmaması konusunda tavır koyan AKP’nin kendisidir.
 
Cumhurbaşkanı ısrarla "7 Haziran’da onlara 80 milletvekili verildi ama onlar ertesi gün halkı sokağa döktüler" diyor. 8 Haziran 2015 mi önce, 6-8 Ekim 2014 mü? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kobani ile ilgili tarihi kendisi yanlış hatırlıyorsa bir hafıza problemi var demektir. Yok eğer kamuoyunu yanıltıyorsa, çok daha vahim bir olayla karşı karşıyayız.
 
'BİR FEZLEKE ÖRNEĞİ'
 
Sadece Hakkari Milletvekilimiz Abdullah Zeydan’ın dosyasını dikkatinize sunmak isterim. Mahkeme kararında önce fezlekelerle ilgili değerlendirme yapılıyor ve "Bu fezlekelerdeki iddialarla tutuklamanız söz konusu olamaz" deniliyor ama sonrasında "Bütün bu toplantılara katılmışsınız. Serbest bırakıldığınız da yine bu toplantılara katılacağınız öngörülüyor" deniliyor.
 
 'HDP'YE YAPILAN POS MODERN KAPATMA'
 
4 Kasım’dan sonra 441 partilimiz gözaltına alındı. Bu aslında post-modern bir parti kapatma yöntemidir. 15 Temmuz’dan sonra da partimizden 6 bin civarında gözaltı, 2 bine yakın da tutuklama var. Rakka’ya ve Musul’a girme planı yapanlar bu planlarını uygulayamadıkları için B planı olarak HDP’ye girmeyi planlamışlar.
 
'ETKİNLİK YASAĞI OLMAYAN İL VAR MI?'
 
Partimizin etkinliklerine katılımla ilgili polemikler yapılıyor. Miting ve açıklamalara dönük yasakları kaldırsınlar, görelim kim nereye katılıyor. Türkiye’nin kaç ilinde miting düzenlemek, basın açıklaması yapmak serbest? 81 ilin büyük çoğunluğunda OHAL gerekçe gösterilerek her türlü etkinlik yasaklanıyor. Bu yasağın arkasına saklanıp bu polemik yapmak siyasi ahlakla bağdaşmayacak bir yaklaşımdır.
 
'DEMİRTAŞ’IN POSTERİNDEN KORKUYORLAR'
 
Mersin'e Selahattin Demirtaş’ın posterlerinin asılmasına yasak getirildi. Eş başkanlarımız hakkında henüz kesinleşmiş bir karar yokken bunların yapılması hukuken ayrıca tartışılır da, siyaseten ortada ne kadar büyük korku olduğunu gösterir
 
'BÜTÜN DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRACAK ÖNERİ GETİRİLSİN'

 
Biz yargılamadan korkmuyoruz. Hatta bir kez daha çağrımızı yapmak istiyoruz. Sadece belli dosyalarla ilgili yargılamalardan bahsetmiyorum. AKP’nin yaptığı, Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli üçlüsünün dizayn ettiği gibi değil, bizim de önerdiğimiz her türlü suçla ilgili, kürsü dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğü hariç her türlü suçla ilgili dokunulmazlığı kaldıran girişimi getirin, biz ifade vermekten kaçıyor muyuz görelim ya da haklarında hırsızlık iddiası bulunanlar ifade vermeye gidiyorlar mı hep birlikte görelim.
 
 'BİNALİ YILDIRIM BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ'
 
Bugün (10 Kasım Perşembe) yapılan AKP-MHP görüşmesini bir anayasa görüşmesi olarak kabul etmiyoruz. 7 Haziran sonrasında "ver Bilal'i al hilali" yapıldı. Şimdi de "ver idamı al başkanlığı" görüşmeleri yapılıyor.
 
'14 KASIM’DA MYK TOPLANTISI'
 
14 Kasım Pazartesi günü MYK’mizi yapacağız. Somut planlamayı çıkaracağız. Daha yaygın bir görüş almak için kamuoyu araştırması gibi değerlendirmeler yapacağız. Partimize yaklaşımın nereye evrileceğini de görerek değerlendirmemizi yapacağız.
 
'EŞ BAŞKAN TARTIŞMASI YOK'

 
Şu andaki durum fiilidir. Siyaseten bu durumu olağanlaştıracak herhangi bir süreci düşünmüyoruz.

(Demokrat Haber)