Suriye’de 2 yıl önce kaçırılan Süryani Ortadoks Metropoliti Yuhanna İbrahim, Halep-İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Metropoliti Pavlus Yazıcı ve 3. bir Hristiyan rahibin kafalarını kesmekle suçlanan Çeçen Magomet Abdurakmanov ile Ahmad Ramzanov sadece terör örgütü üyeliğinden mahkum oldu.

3’ü Türk 5 sanıkdavanın gerekçeli kararında dehşet detaylar yer aldı. İstanbul’da 2 yıl önce yakalanan 2 Çeçenin saklandığı evde çıkan kıyafetle bıçağın, katliam videosundakilerle benzer olduğu tespit edildi. Adalet Bakanlığı 3 rahibin katliyle ilgili yargılama talebini, “Türkiye zarar görmedi” gerekçesiyle reddetmiş, olay meclise taşınmıştı. Sanık Abdurakmanov’un Suriye’de rejime karşı kurduğu, mücahidi olan örgütün emiri olduğu kayda geçti. 2 Çeçen 7,5 yıl hapis cezası aldı, yaklaşık 2 yıl sonra serbest kalacaklar. Dava içeriği, talepleri üzerine ABD ve Rusya ile de paylaşılmıştı.

İSTANBUL VE RUSYA’DA CEPHANELİK

Ali Dağlar’ın Hürriyet’te yer alan haberine göre, Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 24 sayfalık gerekçeli kararına göre olaylar şöyle gelişti:

Sanıklar Çeçen uyruklu Magomet Abdurakmanov ve Ahmad Ramzanov, Türk vatandaşları Mevlüt Kuşman ile oğlu Abdullah Kuşman ve Sait Alp 4 Temmuz 2013 tarihinde, İstanbul Bağcılar’da gözaltına alındılar. Sanıklarla beraber örgütsel doküman, çok sayıda telsiz, telsiz batarya ve parçaları, kamera, hücum yeleği, 8 şarjör, 186 fişek, örgütsel döküman, Suriye’de çekilmiş videolar, Rusya İnterpolü’nü yazılan yazıyla Abdurakmanov’un Çeçenistan’daki evindeki aramada 2 el bombası, 2 bomba, 50 fişek ele geçirildi. 2 Çeçen ve Mevlüt Kuşman tutuklandı. 5 sanık hakkında “Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Bulundurma, Vahim Silah ve Mermileri Satın Alma, Taşıma, Ruhsatsız Silahlarla Mermileri Satın Alma, Taşıma, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçlarından dava açıldı.

METROPOLİTLERİN KATİLİ Mİ?

Aynı günlerde Çeçen Abdurakmanov’un 22 Nisan 2013’te El Kaide tarafından Halep’te kaçırılıp Rakka’da kafaları kesilerek katledilen rahiplerin katili olduğu iddiası basında yer aldı. Polis kriminal raporunda, videodaki infazı yapan kişilerden birinin Abdurakmanov olabileceği tespiti yapıldı. Savcılık 22 Temmuz 2013’te Adalet Bakanlığı’ndan Magomed’in Suriye’de işlediği iddia edilen cinayetle ilgili soruşturma için görüş istedi. 26 Ağustos tarihli Bakanlık yanıtında “suçun Türkiye’nin zararına işlenmesi şartı gerçekleşmediği, iade anlaşması olmadığı” gerekçesi ile soruşturma yapılamayacağı bildirildi. Avukat Erdal Doğan din adamlarının vahşice katlinin insanlık suçu olduğunu ve Türkiye’de bu suçlardan da yargılama yapılması gerektiğini savundu. BDP’li Süryani Vekil Erol Dora TBMM’de bu konuyla ilgili soru önergesi verdi.

SINIRIN HER TARAFI AÇIKTI, RAHİPLERİ KESMEDİM

Mevlüt Kuşman, Sait Alp ile birlikte Reyhanlı’dan aldıkları Abdurakmanov, eşi ve Ramzanov’u Bağcılar’a getirdiklerini belirtti, terör örgütü üyeliğini reddetti, silah ve dökümanların bu kişilere ait olabileceğini söyledi. Kuşman’ın Van El Kaide soruşturmasında kovuşturmaya uğrayıp telefonunun dinlendiği belirtildi. Ramzanov, Suriye’de rejime karşı savaşırken yaralandığını belirterek, Reyhanlı’den yasadışı giriş için, “Zaten sınırın her tarafı açıktı” dedi. Sanık Abdurakmanov Suriye’de kendisine bağlı binden fazla mücahidin rejime karşı savaştığı şeklindeki polis ifadesini reddetti. Suriye’de savaşırken yaralandığını belirten Abdurakmanov, “Hristiyan din adamlarının kafalarını kesmiş değilim.” dedi. Abdurakmanov şu ifadeyi verdi:

TÜRK İSTİHBARATIYLA DEVAMLI İRTİBAT HALİNDEYDİK

“El Kaide üyesi olsam Türk istihbaratı bana yardım etmezdi. Türk istihbaratıyla devamlı irtibat halindeydik. İçeri girdikten sonra istihbarata yazılar yazdım ancak hiç bir cevap alamadım. Suriye’deyken Türkiye’den bize silah, para, araba yardımı yapılıyordu. Şu anki durumumu ve cezaevinde bulunmamı anlamış değilim. Bu fotoğraftaki kişi benim. Ancak bu fotoğrafın çekildiği sırada ben Esad’ın askerleri ile savaşıyordum. Biz Beşar’ın askerleri ile savaştığımız için Türkiye bize yardım ediyordu. Hristiyan din adamları ile savaşıyor olsak yardım eder miydi?”

SURİYE’DE EMİRDİ, KAFA KESERKEN GÖRDÜM

Sanık Ahmad Ramazanov, sanık Magomed Abdurakmanov ile Suriye’de tanıştığını, Muhacirin Ketibesi içinde emir olduğunu, mücahitlere silahlı eğitim verdiğini, arkadaşları tarafından izlettirilen videoda Magomed’in şeriat mahkemesi kararına göre bir kişinin başını kestiğini, diğer kişinin başının kesilmesine yardım ettiğini gördüğünü söyledi. Tanık Osman Çolakoğlu, “Ebubenadı yani Magomedi Türkiye’de silahlı görmedim. Ben Suriye’ye ilk gidenlerden ve en son gelenlerdenim. Ebubenad başta bizimleydi, sonra ayrıldı, Kebiraülbenat isimli bir gurup kurdu.” dedi.

3 RAHİBİN KESİLDİĞİ KANLI BIÇAK

Mahkeme Çeçen sanıklar Abdurakmanov ve Ramzanov’u sadece terör örgütü üyeliğinden 7,5 yıl hapis cezasına çarptırdı, mühimmatlardan beraat verdi. Mevlüt Kuşman terör örgütü üyesi olmaktan 7,5 yıl, tehlikeli madde bulundurmaktan 4 yıl 2 ay 41 gün, ruhsatsız silahtan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. İki sanığın beraat ettiği gerekçeli karardaki iddialar çarpıcıydı:

“Sanık Abdurakmanov’un, 3 Hristiyan din adamının infazı esnasında giydiği değerlendirilen kıyafetlerin bulunduğu çantadan dürbün ve kılıfı, 3 telsiz şarj aleti, 2 batarya, 2 kulaklık, palaska ve kütüklük ele geçirildiği, kütüklüğün içinde gizlenmiş şekilde ele geçirilen bıçak ile 3 kişinin kesildiği olay görüntüsündeki bıçak karşılaştırmasının emniyetçe yapıldığı, sanığın elinde kanlı olarak görülen bıçağın ele geçirilen bıçakla benzerlik gösterdiğinin belirtildiği, www.yuotube.com isimli sitede 3 Hristiyan Din Adamının Kafası Kesildi! başlıklı olarak 09:36 dakikalık görüntünün 28/06/2013 tarihinde yayınlandığı, ele geçirilen görüntülerin çözümünde sanığın üç kişinin infazını yaptığına dair verilerin ele geçirildiği…