Sinema oyuncusu Yusuf Çetin'in yönetmenliğini yaptığı ve koruculuk sistemini anlattığı ilk filmi Qirej'in (Kir) galası Yenişehir Sineması'nda yapıldı.

Uzun yıllar oyuncu olarak filmlerde yer alan Yusuf Çetin yönetmenlik koltuğuna oturduğu ve koruculuk sistemini anlattığı ilk filmi Qirej'in (Kir) galasını Yenişehir Sineması'nda yaptı. Galaya Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, filmin oyuncuları ve çok sayıda sinemasever katıldı.

‘Sıra genç sinemacılarda’

Filmin izlenmesinden sonra kısa bir konuşma yapan yönetmen Yusuf Çetin, "Qirêj filmi ile bu ülkede yaşananları anlatmaya çalıştık. Birileri mutlaka doğruların altını çizmeli diye düşünüyoruz. Hayat hepimizi acıtıyor" dedi. Çetin, toplum üzerinde büyük oyunlar oynandığını ifade ederek şöyle konuştu: "Üzerimizde çok kirli oyunlar oynanıyor. Kadınlarımızın, gençlerimizin, çocuklarımızın üzerinde, insanlığın üzerinde oynanan oyunları boşa çıkarmalıyız. Bizim araladığımız bu kapıyı genç sinemacı arkadaşlarımızın onurlandırıp taçlandırmalarını umut ediyorum."

‘Her insanımızın yaşamı bir romandır’

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, Çetin'e teşekkür ederek, "Hakikaten çok iyi bir başlangıç ve cesaret olduğunu düşünüyorum" diyerek konuşmasına başladı. Kendisinin insan hakları hareketinden geldiğini ve bu coğrafyada büyük bir trajedi yaşandığını kaydeden Baydemir, "Aslında her bir insanımızın yaşamı bir romandır, her bir insanımızın macerası bir destan niteliğindedir. Maalesef biz bunları sanatın diliyle yeteri miktarda ortaya koyamadık" şeklinde konuştu. Baydemir, bu filmin ardından daha çok eser verileceğini umut ettiğini söyledi. Baydemir, "Temenni ediyorum ki, sizin aralamış olduğunuz bu kapıdan daha çok genç eserler verecek. Böylelikle onurlu barışa sanatın diliyle de ulaşmanın çabasını ortaya koymuş olacağız. Bu coğrafyada yaşanan trajedinin boyutlarını bütün dünyayla paylaşma imkanına kavuşmuş olacağız" dedi.