PYD eşbaşkanlığı, “Türkiye terörle mücadelede uluslararası koalisyonun bir parçasıdır. O yüzden Suriye’ye müdahale etme tehditlerini bırakmalıdır” dedi. PYD eşbaşkanlığı, uluslararası güçlere çağrıda bulunarak, Türkiye’nin Rojava ve Suriye topraklarına müdahale etmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye hükümetinin Rojava ve Suriye topraklarına yönelik askeri müdahalede bulunacağı tehditlerine binaen PYD eşbaşkanlığı yazılı bir açıklama yayınladı. PYD eşbaşkanlığının açıklamasında Türkiye yetkililerinin Rojava ve Suriye topraklarına müdahale tehditlerine dikkat çekildi ve şunlar belirtildi;

“Türkiye hükümeti yetkililerinin tehditleri ardından, Türk ordusu Suriye sınırına yakın yerlere konuşlandı. Biz de bu konular hakkında halkımızı ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmek istedik.

1-Demokratik Özerklik Yönetimi’nin siyasi bir parçası olarak her zaman uluslararası kanunlara göre hareket ediyoruz. Devletlerarası sınır ve komşuluklara saygıyla yaklaşıp, uluslararası anlaşmalara göre hareket ediyoruz.

2-Bağmsız bir devlet kurma niyetimiz yok. Türkiye cumhurbaşkanının bahsettikleri yerinde olan şeyler değildir. Doğru olan Demokratik Özerklik Yönetimi’ni geliştirerek Suriye karmaşasında çözümün numunesi olarak çalışıyoruz. Demokratik Özerklik Yönetimi tüm ulusları, mezhep ve inançları bağrında taşıyacak bir sistemdir. Yine bahsi edilen konu, bir iç konudur Suriye halklarının konusudur. Komşu ülkelerin müdahale etme gibi bir hakları yoktur.

3- PYD olarak ve Demokratik Özerklik Yönetimi içerisinde yer alan tüm ortaklarımız bir kez daha belirtmek istiyoruz; komşularımızın kendi iç düzenlerini bozmak ya da ayaklar altına almak gibi bir niyetimiz yoktur. Umut ediyoruz ki, Suriye’ye müdahale gibi BM anlaşmasına uymayacak  ve komşuluk değerlerini sarsmayacak yaklaşımlara gidilmez.

4-Biz uluslararası anlaşmalar yardımına göre teröre karşı mücadele ediyoruz. Uluslararası yasalara göre hareket ediyoruz. Bazı savaş ortaklarımız aynı zamanda Türkiye’nin de ortaklarıdırlar. O yüzden de YPG güçlerine ve ortaklarına Rojava’da yapılacak saldırılar teröristlere gruplara hizmet edecektir.

5-Rojava’ya askeri müdahalenin etkisi em bölgede, dem de devletlerarasında büyük bir etkiye yol açacaktır. Yine Suriye’nin ve Ortadoğu’nun siyasi durumunu daha da karmaşık hale getirecektir. Uluslararası güvenliği alaşağı edecektir. Biz büyük ülkelerden özellikle de Türkiye ile NATO’da yer alan devletlerden Amerika ve Fransa’dan umut ediyoruz ki, Türkiye’nin Rojava ve Suriye’nin belli bir parçasına yönelik muhtemel müdahalesine izin verilmesin.

6-YPG güçleri ve müttefikleri Rojava bölgesinde Diktatör rejim ve çete gruplarına karşı Rojava topraklarını savundu. Rojava topraklarını savunmak için birçok bedel ödediler.  Şu anda da saldırılar nereden gelirse gelsin hazır durumdayız.”

PYD eşbaşkanlığı devamla şunları kaydetti;

“Suriye’nin birliği ve tüm haklarıyla tüm oluşumları savunacak demokratik çerçevede bir sistem istiyoruz. Komşu ülkelerle iyi ilişkiler temelinde toplumlarla ilişkilerimizi oluşturmak istiyoruz. Teröre karşı koalisyonun bir parçasıyız. Bunun üzerine Türk yetkililerine provokatif siyaseti bırakmaları çağrısında bulunuyoruz.” (Kaynak: ANHA)