Bedri Adanır / Bianet

Hangi siyasi hesaplardan ve kaygılardan ötürü PYD'nin ateşle oynadığı açık ifade edilirse, o zaman Türkiye'deki çözüm sürecine dair de bazı ipuçları yakalayabiliriz sanırım.


Rojava'daki son gelişmeleri AKP hükümeti neden bir tehlike olarak görüyor acaba? Ya da neden "PYD ateşle oynamamalı?"

Bu soruları PKK'nin silahlı güçlerini sınır dışına çekeceğini duyurmasıyla birlikte umut vermeye başlayan çözüm sürecinden kopuk cevaplamak, kanımca çözüm sürecine dair samimi bir çözüm perspektifine sahip olmamak anlamına geldiği için, mümkün değil.

Neden mümkün değil? Çok basit bir "Öyleyse neden böyle değil?"le anlaşılabilir bu. AKP hükümeti çözüm sürecinde ısrarcı olduğunu ifade ediyor. KCK liderileri Öcalan'ın perspektiflerine uygun davranacaklarını her defasında açıklıyor.

Yani bu sürecin ilerlemesi için ısrarcı olunacağına dair çift taraflı bir taraflı irade beyanı var. O halde sorun, acaba tarafların "çözüm" adına ne düşündükleri arasındaki farklılık olabilir mi? Veya çözümden Suriye, Irak, İran ve Türkiye bağlamında ne beklendiği konusunda...

AKP yetkilileri ve ana akım medya PYD'nin PKK'nin Türkiye kolu olduğunu ifade ediyorlar. PYD'nin ve Rojava'daki Kürtlerin KCK liderine ve KCK'ye sempatisi olduğu, hatta Öcalan'ı önder olarak gördüğü doğru...

Ancak böyle olmasının, Türkiye'deki Kürt meselesinin çözümünde PKK Lideri Öcalan'ın birincil aktör olması nedeniyle, bir avantaj olarak görülmesi gerekmez mi? Kaldı ki PYD Lideri Salih Müslim ve PYD'nin de içinde olduğu Yüksek Kürt Konseyi'ne bağlı olduğu ifade edilen YPG (Yekîtiyên Parastine Gel / Halk Savunma Birlikleri), her defasında Türkiye'ye tehdit oluşturmadıklarını; sadece söz konusu silahlı gruplara karşı kendilerini savunduklarını ifade ediyorlar.

Suriye'nin geleceğine Suriyeli tüm grupların birlikte karar vermesi gerektiği yazılıp çiziliyor, PYD'nin "Demokratik özerklik ilan edeceği" iddia ediliyor. PYD ise seçimlerle geçici bir yönetimin oluşturmak istediklerini açıklamıştı.

Baştaki soruya geri dönecek olursak; ben Yalçın Akdoğan'ın neden PYD ateşle oynamamalı dediğini anlamış değilim. Hangi siyasi hesaplardan ve kaygılardan ötürü PYD'nin ateşle oynadığı açık ifade edilirse, o zaman Türkiye'deki çözüm sürecine dair de bazı ipuçları yakalayabiliriz sanırım.

Son olarak şunu yazmadan edemeyeceğim: Suriye'nin geleceğine tüm Suriyeli gruplar birlikte karar vermeli, deniliyor ya, o halde sormak lazım: Lozan'da Kürtler niye yoktu?