Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la telefon görüşmesi yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus-Polonya sınırında yaşanan göçmen krizinin AB ülkeleri ve Minsk arasındaki doğrudan temaslarla istişare edilmesi gerektiğini söyledi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Fransız tarafının inisiyatifi üzerine Putin ve Macron, telefon görüşmesinde Belarus'un AB ülkeleriyle olan sınırlarında yaşanan göçmenlerle ilgili sorunlar ele alındı.

Bölgedeki sorunlara AB ülkeleri ve Minsk arasındaki doğrudan temaslarla çözüm aranması gerektiğini belirten Putin, Polonya ve Baltık ülkelerinin sığınmacı haklarının korunmasıyla ilgili uluslararası yükümlülüklerdeki ihlallerine dikkat çekti ve göçmen krizinin beşeri hukuk normlarına uygun şekilde çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Putin, bölgedeki göçmen krizinin en kısa sürede gündemden tamamen kalkacağını umduğunu da kaydetti.

GÜVENLİK GARANTİLERİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI MÜZAKERELER DERHAL BAŞLAMALI

Görüşmede NATO'dan talep ettiği güvenlik garantilerine değinen Rusya lideri, İttifak'ın doğuya genişlemesini ve Ukrayna ile diğer komşu ülkelere Rusya'yı tehdit eden silah sistemleri konuşlandırmasını engelleyecek hukuki güvenlik garantilerinin verilmesi için uluslararası müzakerelerin derhal başlatılmasını istediğini vurguladı.

Putin, Macron'u Rusya'nın endişelerine anlaşmasını ve bununla ilgili görüşmelere katılmasını istedi.

"GÜVENLİĞİMİZ İÇİN DOĞRUDAN TEHDİT OLUŞTURUYOR"

Ukrayna'daki son gelişmelerin konuşulduğu bölümde Putin, Kiev'in Minsk anlaşmalarını ihlal ettiğini kanıtlayan somut örnekler sundu.

Ukrayna hükümetinin bir dizi Batılı ülkenin yardımıyla temas hattındaki durumu tırmandırdığına işaret eden Rus lider, Ukrayna'ya modern silah tedarik edildiğini ve bunun Rusya'nın güvenliği için doğrudan tehdit oluşturduğunu kaydetti.