Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna krizi konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı. Kremlin'den yapılan açıklamada, görüşmede Kanal İstanbul'un da gündeme geldiği, Putin'in "Karadeniz'e açılan Boğazlardaki mevcut Montrö rejiminin sürmesinin önemli olduğunu vurguladığı' belirtildi.

Kremlin açıklamasında, iki liderin görüşmede Ukrayna krizinin yanı sıra Kanal İstanbul'a ilişkin tartışmaları, Suriye, Libya, Rus yapımı Sputnik V aşısının olası ortak üretimi ve Dağlık Karabağ gibi konuları ele aldığı belirtildi.

'MEVCUT BOĞAZLAR REJİMİ SÜRMELİ'

Açıklamada, "Türkiye'nin Kanal İstanbul inşaatı planlarıyla bağlantılı olarak Rus tarafı, bölgesel istikrarın ve güvenliğin garanti edilmesi adına, Karadeniz Boğazlarındaki mevcut rejimin 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi'nin maddeleriyle uyumlu şekilde sürdürülmesinin önemini vurguladı" denildi.  

Putin-Erdoğan görüşmesi, ABD'nin Karadeniz'e iki savaş gemisi göndermeyi planladığı yönündeki iddianın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarınca doğrulanmasının ardından geldi. ABD'nin iki savaş gemisinin Boğazlardan geçerek Karadeniz'e gideceği yönünde Montrö Sözleşmesi çerçevesinde Türkiye'ye bildirimde bulunduğu, gemilerin 4 Mayıs'a kadar Karadeniz'de kalacakları belirtiliyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksander Gruşko ise bu doğrulamanın ardından "Bu tür askeri hareketliliklerin Montrö Sözleşmesi'yle uyumlu olması gerekir" açıklaması yapıp 'Karadeniz'de son günlerde artan faaliyetlerden endişeli olduklarını' söylemişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, 'Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin alternatifinin bulunmadığını ve Türkiye'nin bu sözleşmeye uyum konusunda sorumlu bir yaklaşım sergileyeceğini umduklarını' belirtmişti.