Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doğalgaz krizi sürerken yaptığı açıklamada “Avrupa için Türkiye’de büyük bir merkez kurabiliriz” ifadelerini kullandı.

Reuters'ın aktardığı habere göre, Rusya lideri Putin, Rusya’nın doğalgaz tedariği coğrafyasını genişleteceğini söyledi.

Putin, Avrupa'ya tedarik için Türkiye'de büyük bir doğalgaz merkezi kurabileceklerini söyledi.

Putin, Kuzey Akım 2’ye ilişkin açıklamasında, “Kuzey Akım 2 üzerinden doğalgaz sağlamaya hazırız, top Avrupa Birliği’nin sahasında” ifadesini kullandı.

Putin, “Kuzey Akım hatlarının kaderine biz ve Avrupa Birliği karar vermelidir, başka kimse değil” diye ekledi.

Putin, "Kuzey Akım sabotajlarının ardında Rusya ve Avrupa'nın ilişkilerini kesmek isteyenler var" dedi.

KUZEY AKIM'DA 'TERÖR' AÇIKLAMASI

Rusya lideri, Rus doğalgazını Baltık Denizi’nden Avrupa ülkelerine iletmesi için tasarlanan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında sızıntı yaşanmasına neden olan patlamaları ‘uluslararası terör eylemi’ olarak tanımladı.

'BATI, KÜRESEL ENERJİ KRİZİNİ KÖRÜKLÜYOR'

Enerji krizine ilişkin konuşan Putin, 'Avrupalıların bu kış karşı karşıya olduğu yüksek enerji fiyatlarıyla Rusya'nın hiçbir ilgisi olmadığını' savundu. Batı'yı 'küresel enerji krizini körüklemek' ile suçlayan Putin, yaptırımlara rağmen Rusya'nın petrol üretimini ve ihracatını 2025 yılına kadar mevcut seviyelerde tutmayı planladığını söyledi. Öte yandan, yenilenebilir enerji konusunun 'politikleştirilmemesi' gerektiğini dile getiren Rusya lideri, Avrupa Birliği'ni (AB) 'petrol ve gaz gelişiminin zararına yeşil enerjiyi teşvik etmekle' suçladı.