Putin, Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan saatlerde yayınladığı iki başkanlık kararnamesiyle Savunma Bakanlığına Ukrayna'nın doğu bölgelerinde "barışı koruma işlevini" üstlenmesi talimatını verdi.

Putin pazartesi günü televizyonda yayınlanan bir konuşmasında, "Uzun zaman önce verilmesi gereken bir kararı artık almayı - Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ve egemenliğini derhal tanımayı" gerekli gördüğünü söylemişti.

NATO ülkeleri, Rusya'yı pek çok kez Donetsk ve Luhansk'taki "ayrılıkçı" bölgeleri tanımaması, bunun bölgede kırılgan barış sürecini etkili bir şekilde gömen bir hareket olacağı konusunda birçok kez uyarmıştı.

Putin'in kararnameleri, Rusya'nın Ukrayna güçleriyle Moskova destekli isyancıların karşı karşıya geldikleri müzmin çatışamaya açıkça asker ve silah göndermesinin yolunu açıyor.

TÜRKİYE: KARARI TANIMIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Rusya'nın "sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri"ni tanıma kararını "kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz." denildi.

Açıklamada, Rusya Federasyonu'nun, kararının, Minsk Anlaşmaları'na aykırı olduğu gibi, Ukrayna'nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği belirtildi.

"Bu vesileyle Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz." denildi.

YURTTAŞLAR UKRAYNA'NIN DOĞUSUNDAN AYRILMAYA ÇAĞRILDI

Açıklamada, "Ukrayna'nın Doğu bölgelerindeki son gelişmeler çerçevesinde, vatandaşlarımızın Ukrayna'nın Doğu bölgelerinden ayrılmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir. Vatandaşlarımızın gerekli durumlarda Kiev Büyükelçiliğimiz ile temas etmeleri önerilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

ABD, FRANSA VE ALMANYA EŞGÜDÜMLÜ YANITI GÖRÜŞTÜ

Pazartesi günü yaptıkları telefon görüşmesinde ABD, Fransa ve Almanya liderleri Rusya'ya karşı "sonraki adımlara yanıtlarını koordine etmeye nasıl devam edeceklerini" tartıştılar.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Liderler, Başkan Putin'in Ukrayna'nın sözde DNR ve LNR bölgelerini 'bağımsız' olarak tanıma kararını şiddetle kınadı" denildi.

BM: RUSYA UKRAYNA'NIN EGEMENLİĞİNİ İHLAL ETTİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in szöcüsü, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız varlıklar olarak tanıyarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğine inandığını söyledi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, "Birleşmiş Milletler, ilgili Genel Kurul kararları doğrultusunda, uluslararası kabul görmüş sınırları içinde Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tam olarak desteklemeye devam etmektedir." dedi.

BİDEN, RUSYA'NIN TANIMA KARARINI 'ŞİDDETLE' KINADI

Beyaz Saray, Ukraynalı mevkidaşı Volodymiyr Zelensky ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın doğu Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgeyi bağımsız olarak tanıma kararını "şiddetle kınadığını" söyledi.

MACRON BM GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri tanımakla taahhütlerini ihlal ediyor ve Ukrayna'nın egemenliğini baltalıyor. Bu kararı kınıyorum" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin ve Avrupa yaptırımlarının acil olarak toplanmasını talep ettim" dedi.

ABD, 'SERT TEPKİ' GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın doğu Ukrayna'nın "ayrılıkçılar"ın kontrolndeki bölgesini tanımasının "hızlı ve kesin bir yanıt" gerektirdiğini söyledi ve Washington ve ortaklarının Moskova'ya karşı "uygun adımları" atacağını tweetledi.

Ayrı bir açıklamada Blinken, Moskova'nın kararını "Başkan Putin'in uluslararası hukuk ve normlara açık bir saygısızlığın bir başka örneği" olarak da eleştirdi.

Kaynak: Bianet