Türkiye’nin Rus jetini Suriye sınırında düşürülmesi ile ilgili Moskova’dan gelen tepkiler sürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 6 maddelik yaptırım paketini değerlendiren Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı kararların Türkiye ekonomisine darbe vurduğunu söyledi.

Puşkov’a göre Türkiye’de 4 sektör yaptırımlardan önemli oranda etkilenecek.

RİA Novosti’ye konuşan Puşkov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün imzaladığı ve Türkiye’ye yönelik özel ekonomik tedbirlerin uygulanmasını içeren karara ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Bu karar Erdoğan’ın her şeyden önce kendi ekonomisini vurduğunu bir kez daha gösteriyor” diyen Puşkov, şunları söyledi: “Türkiye’nin Rusya ile özel bir ilişkisi vardı. Bu özel ilişkiye siyasi, ticari-ekonomik ve turistik büyük projeler de dahildi.

 Ancak tüm bunlar düşüncesizce bir eylemle yok edilip tehlikeye atıldı.

 “Başta turizm sektörü zarar görecek, zira Rus turistler Türkiye’ye yaklaşık 4 milyar dolar kazandırıyordu.

Öte yandan Rusya ile anlaşması olan Türk şirketler büyük gelir elde ediyordu. Aynı zamanda yaptırımlar Rusya’ya ithalatla uğraşan şirketlere de yansıyacak.

Türkiye Rusya’nın beşinci sıradaki ticari-ekonomik ortağıydı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 30 milyar dolara ulaşmıştı. Son gelişmeler tüm bunlarla uğraşan şirketlere büyük darbe vuracak.”

Rusya’nın yaptırımlarla hedefinin Türk vatandaşlarına zarar vermek olmadığını ifade eden Puşkov, “İktidarın kararları yüzünden Türk halkını cezalandırmıyoruz.

31 Aralık 2015’ten önce iş akdi olanlar işlerini kaybetmeyecek. Sadece Ocak 2016’dan sonra yeni Türk vatandaşlarının istihdamı ile ilgili sorunlar yaşanacak.

Rusya’da oturum vizesi bulunan Türk vatandaşları da bu durumdan etkilenmeyecek.” dedi.