PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, Elazığ ve Malatya’da Alevi depremzedelere ayrımcılık yapıldığını, birçok köye yardım yağarken Alevi köylerine yalnızca Alevilerden yardım geldiğini söyledi.

 Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nde, “Kadın Hakları” konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşide konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Elazığ’da yaşanan depreme değindi. 
 
‘AYRIMCILIK ÜST DÜZEYDE’
 
Çorum’a deprem bölgesinden geldiklerini ifade eden Kaplan, Malatya’da Alevilerin yaşadığı köyleri gezdiklerini ve evlerin dışında yaraların sarılmış olduğunu gördüklerini söyledi. Kaplan, “Ne yazık ki orada da ayrımcılığın üst düzeyde olduğunu gördük. Alevi kurumları olarak bizler sahada yıllardır eşit yurttaşlık mücadelesi verirken, depremin ardından birçok köye yardımlar yağdı ama Alevi köylerine ancak Alevi örgütlerinin gayretleri ile bir şeylerin gittiğini gördük” dedi.
 
‘ALEVİ ÖRGÜTLERİNİN KADINLAŞMASI GEREKİYOR’
 
Alevi örgütlerinde sık sık kadın sorunlarıyla karşılaştıklarını, bu örgütlerin de gittikçe “erkekleştiği” eleştirisinde bulunan Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü. “Erkekleşen örgütlerde dedikodu, yolsuzluk, uğursuzluk her türlü melanet olabiliyor. Alevi örgütlerinin yüzde 50 oranında kadınlaşması gerekiyor. Bu arada bizler de Alevi örgüt yöneticileri olarak mikrofonda sıkça kadın-erkek eşitliğinden bahsediyoruz ama ne yazık ki mikrofonu elimizden bıraktığımızda bunun gereklerini yerine getirmiyoruz.”
 
‘KADINLARIN KATILIMINI ARTIRACAĞIZ’
 
Dernek yönetiminde kadınların katılımını artırmayı planladıklarını dile getiren Kaplan, “Hayatın her alanını kadınlarla paylaştığımızı iddia ediyorum ama erkek egemenliği Alevi örgütlerinde de sürdürülüyor. Bu benim köyümde geçerli değil, çünkü köyümde kadının ekonomik bağımsızlıkları var. Ekonomik bağımsızlığı kazanan kadın, siyasette de bağımsız hareket edebiliyorlar. Alevi örgütlerinin tüm gündeminin kadın olmasını diliyorum. Bu da maalesef erkeklerin elindedir. Biz de örgüt olarak en kısa sürede yüzde 40 kadın, yüzde 40 erkek, yüzde 20 genç bir yönetim yapacağız. Böylece geleceği inşa edebiliriz. Kadınlar bu işe el atmadığı sürece gerisi hikayedir” şeklinde konuştu.