Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör'ün İstanbul depremi konusundaki uyarılarına, "Celal, böyle halüsinasyonlar görür deprem üzerine. Sürekli olarak uçlarda durur" sözleriyle tepki gösterdi. Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'da en erken deprem yılının 2045 olduğunu, bunun artı-eksi 10 yıl hata payı olduğunu savundu.

10 ili etkileyen, Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 10 şehirde yıkıma neden oldu. Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili önceden uyarılar yapan uzmanlar, olası Marmara depremi için de benzer uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Celal Şengör de, “İstanbul’da deprem zaten olacak. İstanbul’da olduğu zaman aşağı yukarı bu büyüklükte olacak. Bizim ilk tahminimiz 7,8 büyüklüğüydü. Sonra Kumburgaz’daki deprem olunca belki bu doğuya doğru kırar o zaman belki 7,2 olabilir. Ama emin değiliz. Mesela, 1766 depremi… Önce bir parçayı kırmıştı birkaç ay sonra öteki parçayı kırmıştı" demişti.
Radyo Sputnik’te Enver Aysever'in konuğu olan Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'da en erken deprem yılının 2045 olduğunu, bunun artı-eksi 10 yıl hata payı olduğunu savundu.

"CELAL'İN BİR VERİSİ YOK Kİ..."

Şengör’e tepki gösteren Ercan, şunları söyledi:

“Celal, 1999 depreminden sonra 3 gün içinde İstanbul’da büyük bir deprem olacak, büyüklüğü 9,5 olabilir diyen kişidir. Daha sonra '3 gün içinde olmadı, 3 hafta içinde olacak' dedi o da olmadı, '3 ay içinde' dedi o da olmadı. Sonra da 'ilk 10 yılda dedi' o da olmadı. Şimdi de '2030 yıllarında olur bu deprem' diyor.

Celal'in bir verisi yok ki... Bir tasarı geliştiriyor ama bunun bir veri tabanı yok. Veri tabanı zayıf. Celal genellikle büyük deprem taraftarıdır. Celal, böyle halüsinasyonlar görür deprem üzerine. Sürekli olarak uçlarda durur.”

BASINA VE TROLLERE TEPKİ

Prof. Dr. Ercan, Twitter hesabından şunları da yazdı:

"Orada M7,8-M7,6’lık deprem olmuş, kızılca kıyamet koparken, basının konuyu İstanbul’la getirmesini yadırgıyor, trollerin depremcileri birbirine düşürme girişimlerini de kınıyorum. Bütün depremciler bir çıkar gütmeden canla başla çalışan bu ülkenin değerleridir."