2015 yılında Nobel Ödülü’ne Kimya, Fizik, Biyoloji, Tıp, Edebiyat ve Ekonomi dallarında layık görülen bilim insanları, ödüllerini İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen törenle İsveç Kralı 16. Carl Gustaf’ın elinden aldı. 


Stockholm Konsert Huset’te (Konser Evi) düzenlenen törene, çok sayıda davetlinin yanı sıra Kraliyet ailesi bütün fertleri de hazır bulundu. Yapılan kısa konuşmaların ve müzik resitallerin arasında ödüller sahiplerine takdim edildi. 

Nobel Kimya Ödülü’nü, çalışmalarını ABD’de sürdüren genetik bilimci Prof. Dr. Aziz Sancar, İsveçli Tomas Lindahl ve ABD’li Paul Modrich ile paylaştı. 

Prof. Dr. Aziz Sancar, hücreleri hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde bu ödüle layık görüldü. 

Ödül töreninin akabinde, binin üzerinde davetliye Stockholm Belediyesi'nde Nobel yemeği verilecek. Yemeğe; İsveç Kraliyet ailesi, İsveç Başbakanı Steven Löfven, bakanlar, parti temsilcileri ve yabancı ülke temsilcileri ile ödül alanlar katılacak.

DİĞER ÖDÜLLER

Nobel Tıp ödülünü İrlandalı William Campbell, Japon Satoshi Omura ile Çinli Youyou Tu paylaştı. 

Takaaki Kajita ve Kanadalı Arthur McDonald Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü. 

Edebiyat Ödülü’nü ise Belaruslu yazar Svetlana Aleksandrovna Aleksiyeviç kazanırken Ekonomi Ödülü İngiliz iktisatçı Angus Deaton’a verildi. 

Nobel ödülü kazanan bilim insanlarına plaket ve Nobel Madalyası’nın yanı sıra her birine 850 bin Euro değerinde para ödülü de takdim edildi. (Evrensel)