1990'larda OHAL bölgesinde öldürülen gazetecilerin o günlerde doğru dürüst haberleri bile yapılmamıştı. PRESS, öldürülen gazetecilerin öyküsünü anlatarak, gazetecilik tartışmasının başka bir yönüne dikkat çekiyor.

Türkiye galasını 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapan, Sedat Yılmaz’ın ilk uzun metrajlı filmi Press, 18 Mart’ta sinemaseverlerin karşısına çıktı.

Tiglon’un dağıtımıyla 25 kopya ile vizyona giren film İstanbul ve Diyarbakır’la beraber Türkiye genelinde 20’den fazla sinemada gösterime girdi.

Özgür Gündem gazetesi Diyarbakır Bürosu muhabirlerinin 1990'lardaki OHAL koşullarında gazetecilik yaparken yaşadıklarını anlatan Press, geçtiğimiz Ekim ayında yapılan 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüş ve filmin başrol oyuncusu Aram Dildar da Behlül Dal Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı.

Yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını Sedat Yılmaz’ın üstlendiği filmin, başrollerinde Aram Dildar, Engin Emre Değer, Kadim Yaşar, Sezgin Cengiz, Asiye Dinçsoy, Bilal Bulut, Tayfur Aydın ve Mahmut Gökgöz yer alıyor.

Gazeteci Bayram Balcı’nın yaşadıklarından yola çıkılarak senaryolaştırılan Press, gazeteciliğin ilkelerinin sorgulandığı ve hala gazeteci cinayetlerinin işlendiği günümüzde Türkiye’nin geçmişine ayna tutan bir çalışma.

FİLMİN ÖYKÜSÜ
1990’lı yılların ilk yarısında çatışmaların yoğun yaşandığı günlerde, bir avuç gazeteci Diyarbakır’da yaşanan insan hakkı ihlallerini dünyaya duyurmaya çalışmaktadır.

Faysal, yaptığı bir haberde orduyla ilişkisi olan bir çetenin izine rastlar. Çete, bölgedeki birçok cinayetin zanlısıdır. Çete haberinden sonra Faysal tehdit telefonları almaya başlar ancak Faysal çetenin üzerine gitmeye devam eder.

GAZETEPORT