Pozantı'dan Sincan'a sevk edilen çocuklar, yaşadıklarının farklı olmadığını belirterek, gardiyanların sürekli kendilerine, "Basına haber giderse adlilerin yanına gidersiniz" dediklerini ifade ettiler.

 

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hukuk Komisyonu üyeleri, Pozantı M Tipi Kapalı Cezaevi'nden cinsel şiddete uğradıktan sonra Sincan'a getirilen çocuklarla görüştü. Çocukların anlattıkları, sistematik tecavüzün, sistematik işkenceye dönüştüğünü ortaya koydu. Çocuklardan bazılarının getirildikten sonra parmaklarının kırıldığı ortaya çıkarken, çocukların komisyon üyelerine, gardiyanların kendilerine sürekli, "Basına haber giderse adlilerin yanına gidersiniz" dedikleri belirtildi. 

 

Pozantı M Tipi Kapalı Cezaevi'nde siyasi nedenlerle tutuklu bulunan çocuklara uygulanan cinsel istismar ve şiddet akıllardan silinmezken Adalet Bakanlığı tarafından Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na sevk edilen çocukların Sincan'da yaşadıkları Pozantı'yı aratmadı. Cinsel şiddete uğrayan çocukların Sincan'a naklinden sonra çoğu basın kuruluşu sorunun çözüldüğü yaklaşımı ile çocukları unuturken, BDP Hukuk Komisyonu'nun 17 Mart günü Pozantı'dan Sincan'a nakledilen 6 çocuk ile cezaevinde yaptığı görüşme çocukların yaşadıklarını ortaya koydu. Komisyonun görüştüğü alta çocuğun tamamı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru çocuklardan oluşurken, görüşmeler sırasında çocuklar üzerlerindeki baskıyı ve Pozantı'dan getirildikten sonra yaşadıklarını anlattı. 

 

Kırık parmağına acı dinsin diye pril sürüyor

Komisyonun görüştüğü Ş.U. ve M.K., Pozantı sonrasında Sincan'a ilk geldiklerinde kaba dayak ile karşılaştıklarını, kendilerinin iki gün hücrede tutulduklarını belirtirken, çocuklardan birinin parmağının gardiyanlar ile çıkan arbedede kırıldığı ancak bilerek revire götürülmediği vurguladı. Parmağı kırılan çocuk, komisyona, parmağına ağrısının çok olduğunu buna dayanamadığı için ağrıyı gidermesi için parmağına pril sürdüğünü söyledi. 

 

Savcıların "Pozantı'daki şikayetleri geri çekin" dediği iddiası

Öte yandan çocuklar, komisyon üyelerine cezaevi savcısının kendileri ile görüştüğünü ve Pozantı'da yaşananlar hakkında verdikleri şikayet dilekçelerini çekmelerini istediklerini belirtti.

 

"Tek battaniye verdiler çok üşüyoruz"

Çocuklar, görüşme sırasında komisyon üyelerine cezaevinin fiziki koşulları ve yapılan muameleden dolayı yaşadıklarını da anlattı. Kendilerine bir battaniye verildiğini, ikinci bir battaniye istediklerinde bu talebin karşılanmadığını belirten çocuklar, komisyon üyelerine geceleri üşüdüklerini ve bundan dolayı yatamadıklarını söyledi. 

 

Basına konuşursanız adlilere yollarız tehdidi

Komisyon üyelerine, gardiyanların kendilerine özel muamele yaptığını belirten çocuklar, "Gardiyanlar bizim buradan dışarıya haber ulaştırmamızı istemiyorlar. Bize 'Eğer buradan dışarı haber çıkarsa burayı Pozantı'dan beter yaparız. Sizi adlilerin yanına koruz o zaman görürsünüz Pozantı mı Sincan mı' diyorlar" dedi. Komisyon üyeleri çocukların Sincan'a getirilmelerinin ardından belirli aralıklarla tahliye edilmeye başlandığını, ancak tahliye edilen çocukların cezaevi yönetimi tarafından gece geç saatlerde yanlarında hiç para olmadan cezaevinin önüne bırakıldığını ve bu çocukların o saatte hiçbir yere gidemeyecekleri için yerlerde yatmak zorunda kaldıklarını belirtti. 

 

Öte yandan komisyon yaptığı incelemeler sonucunda önümüzdeki günlerde detaylı bir rapor hazırlayarak kamuoyu ile paylaşacak. (imctv)