21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü dolayısıyla Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu'nun girişimi ile Almanya çapında eylemler düzenlenecek. Eylemlerin sloganı "12'ye 5 var!"

 

Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü dolayısıyla her yıl Almanya'da siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından basın bildirileri yayınlanarak, küçük çaplı etkinlikler düzenlenerek, ırkçılıkla mücadelenin önemine dikkat çekilirdi. Neonazi cinayetlerin ortaya çıkmasının ardından ise Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü ayrı bir önem kazandı. Bu yıl Almanya'da ilk kez ırkçılığa karşı geniş çaplı bir eylem düzenleniyor.

 

HEDEF IRKÇILIĞA KARŞI SESİNİ YÜKSELTMEK

Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu'nun girişimi ile düzenlenen eylemin sloganı “12'ye 5 var!” Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu Sözcüsü Hilmi Kaya Turan, bu eylemle Almanya'da son yıllarda artan ırkçılığa karşı seslerini yükseltmek istediklerini söyledi: "Bilhassa son yıllarda işlenen 10 cinayet ve araştırmalar gösterdi ki, Almanya'da bu 10 cinayetin dışında 180’e yakın ırkçılık motifi ile işlenmiş cinayet var. Bunun dışında Almanya'da bilhassa iki Almanya'nın birleşmesinden sonra ırkçı söylemler ve ırkçı yaklaşımlar muazzam bir şekilde arttı. Siyasetçiler ve basın popülist yaklaşımlarla ırkçı zihniyeti bayağı körüklediler ve hâlâ da körüklemekteler. İşte bu artık buna ‘durun, bu iş çok tehlikeli boyutlara vardı, artık biz buna sessiz kalmayacağız' deme eylemidir.”

 

GENİŞ ÇAPLI KATILIM

Berlin merkezli Almanya Türk Toplumu adlı derneğin de eyleme sahip çıkarak, katılım çağrısında bulunması, eylemlerin Almanya çapında düzenlenmesini sağladı. Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti'nin yanı sıra kiliselerden, işveren örgütlerine, sendikalardan, ilçe belediyelerine kadar farklı kuruluşlar eyleme katılacak.

 

Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu Sözcüsü Turan, merkezî bir eylemin olmayacağını, herkesin saat onikiye beş kala evinin, işyerinin önüne çıkarak ırkçılığa karşı sesini yükseltebileceği belirtti: “Örneğin Berlin çapında 10 bin adet ırkçılığa karşı siyah balon havaya bırakılacak saat tam 12.00'de. Kreuzberg'de mesela işyerleri kapatılacak, 15 dakikalık ara verecekler çalışmalarına restoranlarda, bürolarda. Müşterilerle beraber sokağa çıkacaklar. Arabada olanlar kornalarına basacak onikiye beş kala. Bazı sanatçılar gitarlarıyla, klarnetleriyle, darbukalarıyla bu eyleme katkıda bulunacaklar."

 

GÜNLÜK HAYATTAKİ IRKÇILIK

Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü kapsamında düzenlenen eylemlere İşçi Sosyal Yardım Dernekleri Birliği (AWO) de katılacak. Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Brigitte Döcker, bu eylemin dışında da günlük hayatta karşılaşılan ırkçılıkla mücadele ettiklerini belirtti: “Günlük hayatta karşılaşılan ırkçılığın farkına varılması ve bilerek göçmenleri dışlayanlara gereken yaptırımların uygulanması için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra herkesi içine alan bir toplumun nasıl görüneceği sorusunu da tartışmamız gerekiyor.”

 

Almanya Türk Toplumu adlı derneğin genel başkanı Kenan Kolat, bu eylemin hedeflerinden birinin artık Almanya'da gündemden düşmekte olan ırkçılıkla mücadele konusunu yeniden gündeme getirmek olduğunu ifade etti. Almanya'da ırkçılığın ciddi bir sorun olduğunu belirten Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat da günlük hayattaki ırkçılığı şöyle tanımladı: “Genelde ırkçı denince işte postal giyen, Nazi işaretleri yapan, Nazi forması giyen insanlar akla geliyor. Ama Almanya'da biz diyoruz ki, postal ırkçılığından, kravat ırkçılığına geçiş oldu. Yani toplumun ortasında müdür düzeyinde, mühendisler, yönetici pozisyonuna gelmiş insanlar, ırkçı söylemler olduğunu fark etmeden bu söylemleri savunur duruma geldi. Sarrazin'in yazmış olduğu kitabın toplumun ortasında, politikanın ortasında, sivil toplum örgütlerinin içinde büyük destek bulmuş olması bunu gösteriyor.”

 

© Deutsche Welle Türkçe

Haber: Jülide Danışman / Berlin

Editör: Murat Çelikkafa