Portekiz’de eşcinsel çiftlerin evlatlık edinmesine kısmi olarak olanak sağlayan yasa tasarısı reddedildi. Tasarının reddedilmesi ile eşcinseller eşlerinin çocuklarını dahi evlat edinemeyecek.

Anamuhalefet Sosyalist Parti (PS) tarafından hazırlanan yasa tasarısı parlamentoda yapılan oylamada muhafazakar hükümet partisi PPD’nin oylarıyla reddedildi. Oylamada, 112 ret oyuna karşılık 107 kabul oyu kullanılırken, 4 milletvekili de çekimser kaldı.Tasarının ilk şekli Mayıs 2013’teki görüşmeler sırasında parlamentoda kabul edilmişti.

Oylama sonuçlarına tepki gösteren Lezbiyen, Gay ve Transseksüller Derneği (ILGA) Başkanı Paulo Corte-Real, tasarının reddedilmesinin ‘şoke edici’ olduğunu söyledi. Corte-Real, Parlamento’nun anayasaya aykırı bir biçimde eşcinsellere yönelik ayrımcılığı kabul ettiğine dikkat çekti.

Sosyalist Parti’nin önde gelen isimlerinden Teresa Leal Coelho da, Mayıs ayında ilk şekli kabul edilen yasa tasarısına dün hayır oyu veren bazı parlamenterlerin olduğunu söyledi. Coelho, sonuçtan dolayı hayal kırıklığı içinde olduğunu da kaydetti.

Reddedilen yasa tasarısı eşcinsel çiftlerden birinin eşinin çocuğunu ve ya evlatlığını evlat edinmesine imkan tanınmasını içeriyordu. Tasarıya göre, 25 yaşındaki evli ve ya birlikte yaşayan eşcinsel çiftleri kapsıyordu.

Vatandaşlarının çoğu Katolik mezhebine mensup Portekiz’de eşcinsellik 1982 yılına kadar cezalandırılıyordu. Kilisenin sert bir biçimde karşı çıktığı eşcinsel evlilik kanunu sol partilerin parlamentoda çoğunluk olduğu 2010 yılında serbest bırakılmıştı.