ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamasından önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Suriye’nin İdlib vilayetindeki gelişmeleri değerlendiren Pompeo, Rusya ve Türkiye’ye, 2018’de vardıkları Soçi Mutabakatı’na geri dönmeleri ve bölgede ateşkesi sağlamaları çağrısında bulundu.

Türkiye’nin ABD’den bazı taleplerde bulunduğunu söyleyen Pompeo, “Türkiye’nin bazı talepleri oldu. Savunma Bakanlığı ekibi ile beraber şu an tüm bu talepleri değerlendiriyoruz. Bölgede daha az şiddet daha çok barış sağlanmasının, bu büyük insani krizin durdurulmasının en iyi yolunu araştırıyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, katıldığı bir canlı yayındaki “ABD’nin İdlib’de desteği nedir?” sorusu üzerine “İnsani felaketi önleme konusunda Türkiye’nin gayretlerini çok saygıdeğer buluyorlar. Biz de bunun sadece sözle olmasının yeterli olmadığını fiili olarak katkılarını sağlamaları gerektiğini söylüyoruz. Ülkemize karşı hem hava, füze tehdidi var, hem de bu konuda yaşanmış bazı olaylar var. Patriot desteği olabilir” demişti.

‘TÜRKİYE’NİN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI OLDUĞUNA İNANIYORUZ’

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kelly Craft ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türkiye’deki temaslarını da hatırlatan Pompeo, “Craft ve Jeffrey, şu an İdlib’de ve Türkiye’nin güney bölgelerindeki insani krizi azaltmak adına Amerikan ve Avrupa kaynaklarını nasıl bir araya getirebileceklerini görmek için çalışıyorlar” diye konuştu.

Türkiye’nin Suriye’deki gelişmelere karşı kendini savunma hakkı olduğunu belirten Pompeo, “NATO ortağımız Türkiye’nin Esad rejimi, Ruslar ve İranlıların Suriye içinde yarattığı riske karşı kendini savunma hakkına sahip olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.