ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, koronavirüs salgınını dünyadan saklamakla suçladıkları Çin'le ilgili kendilerini zamanında bilgilendirmediğini iddia ettikleri Dünya Sağlık Örgütü'nün bir kez daha hedef aldı.

Pompeo, bundan böyle Dünya Sağlık Örgütü'ne asla yardım yapmayabileceklerini, örgütün ciddi bir reforma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Euronews'in aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanı, DSÖ'nün 2007’de yürürlüğe giren kurallarına atıfta bulunarak, "Sanırım DSÖ'nün şimdi ne yapacağına bakmalı ve ona göre hareket etmeliyiz. Biz bunu daha önce 2007 yılında da dile getirmiştik. DSÖ, görevini yapmakta ilk kez yetersiz kalmıyor. Bir şeyler değişmeli. DSÖ'de temel, köklü reformlar yapılma zamanı gelmiştir" diye konuştu.

Pompeo, DSÖ Başkanı General Tedros Adhanom'un görevini yapmadığını dile getirerek "Kendisi üye devletlerden birinin (Çin) kuralları çiğnemesine rağmen bu durumu zamanında kamuya bildirmedi" dedi.

Bu gelişmeler sonrası "DSÖ'nün yönetiminde herhangi bir değişme olmazsa Beyaz Saray'ın tutumu ne olur" sorusuna cevap veren Pompeo, "Eğer böyle bir şey olursa ABD bir daha asla eski taahhütlerini yerine getirmeyebilir. ABD'de vergi ödeyenlerin paraları DSÖ'ye gitmeyebilir." diye sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump da Covid-19 ile ilgili tehlikeyi geç bildirdiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler çatısı altındaki DSÖ'ye yıllık 400 milyon dolarlık yardımı geçtiğimiz günlerde kestiğini açıklamıştı.

Washington yönetimi Covid-19 virüsünün yeni merkezi ABD olduktan sonra, salgınla mücadele konusunda Pekin yönetimini sert bir dille eleştirmiş, DSÖ'ye üye olan Çin'i sahip olduğu tüm bilgileri dünyadan saklamakla suçlamıştı.

ABD'de Missouri Başsavcısı Eric Schmitt ise salgını saklamakla suçladığı Çin'e dava açtığını duyurmuştu.

ABD, DSÖ'ye yıllık 400 milyon dolar yardım yapıyordu. Bu rakam söz konusu kurumun bütçesinin yüzde 15'ine takebül ediyor.

Geçtiğimiz günlerde bazı ABD'li siyasetçiler bu maddi desteğin uluslararası diğer yardım kuruluşlarına aktarılabileceğini açıklamıştı.

Kaynak: Euronews