Polonya'da kadınlar, ülkede kürtajın tamamen yasaklanmasını öngören yasa tasarısını protesto etmek için bugün greve gitti.

Kadınlar, "Kara Pazartesi" adını verdikleri yürüyüşler kapsamında, başkent Varşova dahil birçok şehirde, siyah kıyafetleriyle sokağa çıktı.

"Ağıt yakan" kadınlar, pankartlarıyla fotoğraflarını sosyal medyadan paylaştı. Protestolara katılan kadınlar, iş ve okullarına gitmeyi, ev işleriyle ilgilenmeyi reddediyor.

Greve destek için bazı şirketler bugün ofislerini kapatırken, bazıları da kadın çalışanlarına eylemlere katılması için izin verdi.

Eylemciler, İzlanda'da 1975'te kadınlar tarafından gerçekleştirilen grevden ilham aldı.

POLONYA AVRUPA’NIN EN KATI ÜLKELERİNDEN

Polonya halihazırda Avrupa'nın en katı kürtaj yasalarından birine sahip.

Ülkede kürtaj bazı özel durumlar dışında kürtaj büyük oranda yasaklanmış durumda.

Kürtaj yasağının istisnaları ise şöyle:

*Kadının hayatının tehlikede olduğu durumlar

*Fetüs için ciddi ve geri döndürülemez hasar yaratabilecek riskli durumlar

*Hamileliğin tecavüz ya da ensest ilişki sonucunda olduğu durumlar. (Ancak bunun savcılık tarafından teyit edilmesi şart)

Polonya'da, yasadışı kürtajların sayısının yasal olanlara göre çok daha fazla olduğu belirtiliyor.

Yasal olarak bitirilen hamileliklerin sayısı 2 bin civarında. Yasadışı kürtaj sayısının ise 10 bin ile 150 bin arasında değiştiği düşünülüyor. Tasarının yasalaşması halinde, kürtaj yaptırdığı ortaya çıkarılan kadınlar 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Kürtajı yapan doktorlar da, hapisle cezalandırılabilir.

'BİR KADIN VE DOKTOR OLARAK SOKAKTAYIM'

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan eylemcilerden 27 yaşındaki doktor Dagny Krankowska yasa tasarısının, ruhsal travmalar ve "yeraltı" kürtajlarında artış gibi riskler içerdiğini söyledi.

Dagny Krankowska, "Öncelikle ben bir kadınım. İkinci olarak ben bir doktorum ve hastalarımın sağlığını önemsiyorum. Bu yeni yasa, kürtajın tamamen yasaklanmasının önünü açtığı gibi, kadınların kendi bedenleri ve aile planlaması konusunda karar vermesini engelleyecek." dedi.

Krankowska'ya göre, anne karnındaki hastalıkların kadının kararı dışında doğumla sonuçlanabilmesi ve ardından gelebilecek ölüm ve travmalar da önemli sorunlar.

Soyadını vermek istemeyen eylemcilerden 26 yaşındaki Maria ise "Tüm Polonyalı kadınlar için buradayım" diye konuştu.

Polonya hükümetinin "kadınlarla savaşa girmeyi tercih ettiğini" belirten Maria, bu nedenle hükümeti protesto ettiğini söyledi.

Çocuk sahibi olmak isteyen Maria için eylemlere katılmasının "kişisel sebepleri" de var: "Henüz çocuğum yok ama çocuk sahibi olmayı çok istiyorum. Aslında eşim ve ben çocuk sahibi olabilmek için hazırlanıyoruz. Ancak bir sağlık sorunum yüzünden hamile kalmamın ve gebeliği sürdürmemin zor olacağını öngörüyorum. Bu sebeple, bir şeyler ters giderse bile gebeliği sonlandırmaya zorlanmayacağımdan emin olmak istiyorum."