Polonya askerlerinin ülke sınırlarını korona virüsüne karşı yasadışı geçişlerden koruma operasyonu kapsamında, yanlışlıkla Çek Cumhuriyeti sınırlarına geçtiği ve Çekya vatandaşlarının kendi topraklarındaki bir şapeli ziyaret etmesini engellediği ortaya çıktı.

Polonya Savunma Bakanlığı olayın bir ‘yanlış anlaşmadan kaynaklandığını’ belirtirken, Prag hükümeti resmi açıklama talep etti.

Olayın geçtiğimiz ay Moravia bölgesinin kuzeydoğusunda, Çek Cumhuriyeti sınırlarının 30 metre içinde meydana geldiği belirtildi.

Yerel Çek gazetesi Denik’in ortaya çıkardığı habere göre, şapele ilk olarak 28 Mayıs perşembe gününde, yapıdaki bazı onarımlardan sorumlu bir mühendis geldi.

Mühendis işi gereği bazı fotoğraflar çekmek istiyordu ama şapele giden yolda bir kontrol noktası kurmuş olan makineli tüfekli Polonya askerlerince geri çevrildi.

Polonya askerleri hafta sonunda da Çek Cumhuriyeti topraklarındaki şapeli korona virüsüne karşı ‘korumayı’ sürdürüyordu; zira bu kez yapıyı ziyaret edip fotoğraf çekmek isteyen bir grup çevreci içeri alınmadı. Çevreci grubun koordinatörü Ivo Dokoupil, kısa bir ziyarette bulunacaklarını söyleseler de sertçe geri çevrildiklerini belirterek, “Yabancı bir ülkenin üniformasını giyen ve bir makineli tüfek taşıyan bir asker bana emir vermeye başladı. Korkutucu bir deneyimdi. Beni 10 metreden fazla yaklaştırmadılar” dedi.

Bu noktada yerel Çek polisine haber verildiği ve Polonya askerlerinin ‘geri çekildiği’ belirtiliyor.

Polonya Savunma Bakanlığı’ndan CNN’e yapılan açıklamada “Sınır karakolu kasıtlı olarak değil, bir yanlış anlaşılma sonucunda oraya yerleştirildi” denilip, hatanın anlaşılır anlaşılmaz düzeltildiği belirtildi. Çek Cumhuriyeti Dışişleri ise hâlâ resmi bir açıklama beklediklerini duyurdu.