Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild, Belarus-Polonya sınırındaki Kürt göçmenlerin Türk Hava Yolları’nın (THY) özel seferleriyle Minsk’e taşındığını yazdı.

Polonya sınırındaki mülteci krizinin uluslararası bir boyut kazanması üzerine THY ve FlyDubai'nin Avrupa Birliği (AB) tarafından yaptırıma uğratılması konuşuluyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "AB insan kaçakçılığında aktif olan üçüncü ülke havayollarını kara listeye alma da dahil olmak üzere nasıl yaptırım uygulanacağını araştıracak" demişti.

Leyen, iki üst düzey AB yetkilisi, Josep Borrell ve Margaritis Schinas'ın da Minsk'e uçuşları durdurmaları için Ermenistan, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere seyahat edeceklerini ifade etmişti.

Gazete yüzde 49 hissesi devlete ait olan THY uçaklarının sınırdaki krize rağmen günde iki kez İstanbul'dan Minsk'e göçmen taşıdığını doğruladı.

İnternette yayılan havadan çekilen video görüntüleri, Belaruslu askerlerin içinde çocukların da bulunduğu, çoğunluğu Kürt göçmenlerden oluşan kitlelere ateş açarak, insanları Polonya sınırına sürdüğünü gösterdiğine haberde yer verildi.

Polonya tarafından ise kitleye tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.

Polonyalı yetkililer 400 kilometrelik sınır bölgesinde yaklaşık 4 bin göçmen olduğunu, durumun her an ölümcül bir hal alabileceğini ve yapmak istedikleri son şeyin silahlı güç kullanmak olduğunu ileri sürdü.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, olayları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'nun "AB'ye yönelik bir saldırısı" olarak nitelendiren Bild gazetesine verdiği demeçte, "AB'nin ortak bir cephe oluşturması gerekiyor" dedi.

Hollanda Dış İşleri bakanı Ben Knapen, Belarus'un “bu insanlık dışı zulümden” sorumlu olduğunu ifade ederek, Polonya'nın AB sınırlarını koruduğu söyledi.

Estonya, Letonya ve Litvanya da AB yaptırımları çağrısında bulundu.

THY'DEN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

THY ise uluslararası medya organlarında yer alan, "Türk Hava Yolları Belarus seferlerinde yasadışı göçmen taşıyor" haberlerini yalanladı.

Konuyla ilgili olarak THY Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Bazı ulusal ve uluslararası medya organlarında Türk Hava Yolları'nın Belarus'a gerçekleştirdiği uçuşların yasadışı göçmen trafiğine zemin hazırladığı öne sürülmektedir. Ortaklığımız, dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği uçuşlarda uluslararası otoriteler ile iş birliği içerisinde, tüm güvenlik hassasiyetlerini dikkate almakta ve operasyonlarını bu ölçüde gerçekleştirmektedir. Medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunarız" denildi.