Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek mahkemesi, Polonya’nın UNESCO Dünya Mirası listesindeki Bialowieza ormanındaki büyük ölçekli ağaç kesimlerine devam ettiği takdirde her gün için 100 bin avro cezaya çarptırılmasına karar verdi.

Avrupa bizonlarına ve nadir bazı kuş türlerine ev sahipliği yapan Polonya ve Belaruz sınırındaki Bialowieza ormanı aylardır Varşova ve AB arasında yasal bir mücadele konusuydu.

Ulusalcı ve muhafazakâr Polonya hükümeti, yaşam alanı savunucusu grupların gösterilerine ve Brüksel'den gelen "birliğin doğal yaşam koruma kurallarını ihlal ettiği" uyarılarına rağmen ağaç kesim kotalarını üç katına çıkarmıştı.

Lüksemburg merkezli Avrupa Adalet Mahkemesi (ECJ) pazartesi günü verdiği nihai kararda Temmuz’daki duruşunu yineledi ve Polonya’yı kesimleri derhal durdurmadığı takdirde her gün için 100 bin avo cezaya çarptıracağını açıkladı.

Polonya ormanda mantar toplayan insanların güvenliği için ağaç kesimlerine devam ettiğini öne sürerken ECJ Polonya hükümetine yasağa uyduğunu kanıtlaması için 15 gün süre verdi ve kamu güvenliğinin gerçekten risk altında olduğu bölgelerdeki kesimlerin istisnai bir şekilde yapılabileceğini söyledi.