Belçika'da askerlerin hükümetin emeklilik planını protesto etmek amacıyla düzenlediği gösteriye polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile karşılık verdi.

Polis zaman zaman cop kullanarak, askerlerin savunma bakanlığı binasına yürümesine izin vermedi.

Belçika hükümetinin askerlerin emeklilik yaşının aşamalı olarak 56'dan 63'e yükseltilmesi ve 2019 yılından itibaren emekli maaşı hesaplarında değişiklik yapılmasına ilişkin planı, askerlerin tepkisine neden oldu.

Belçikalı askerlerin grev hakkı yok. Ancak Salı günü kutlanan "Kral Günü" nedeniyle verilen resmi tatilden yararlanan yaklaşık 10 bin asker, 14 yıl sonra ilk kez hükümetin planını protesto için sokağa çıktı.

Belçika'da düzenlenen gösterilerde başta askerler ve polis arasında gülümseten anlar yaşansa da daha sonra bu sıcak atmosfer kayboldu.
Protesto gösterisi nedeniyle başkent Brüksel'deki bir çok cadde ve sokak trafiğe kapatıldı. Savunma Bakanlığı'na yürümek isteyen askerler polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile askerlerin bakanlığın önündeki barikatı geçmesine izin vermedi. Savunma Bakanı Steven Vandeput, askerlerin öfkesini dindirmek amacıyla askerliği "ağır meslek grubu" içine almak istiyor. Ayrıca hükümet, yaşlı askerlerin polis birimlerine geçişini kolaylaştıran bir düzenleme hazırlığı içinde. (Kaynak: BBC Türkçe)