CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye’nin farklı yerlerinde polis ve bekçilerin insanlara yönelik şiddet görüntülerinin sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna yansımasının ardından konuyu Meclis gündemine taşıdı.

TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sunan Ağbaba, yaşananların münferit olmadığını, sistematik olduğunu ifade etti.

Ağbaba, “Sadece birkaç gün içerisinde yaşanan söz konusu şiddet olaylarının -yaşanış biçimleri ve olayların sonrasında gerçekleşen süreçler göz önünde bulundurulduğunda- münferit vakalar olarak değerlendirilemeyeceği ve sistematik şiddetin örnekleri olduklarını tespit etmek mümkündür. Tüm bu görüntülerin ancak sosyal medyaya yansımasıyla ortaya çıktığı da düşünüldüğünde, Türkiye çapında kolluk kuvvetlerinin halka yönelik uyguladığı kontrolsüz kuvvet ve şiddet örneklerinin bilinenden çok daha fazla olması muhtemeldir” dedi.

‘BİR SİYASİ PARTİYE GÜDÜMLÜ ÖRGÜTLENMEYE SAHİP OLDUĞUNA DAİR KUŞKULAR VAR’

Ağbaba önergesinde, İstanbul’un Eyüpsultan, Zeytinburnu, Kadıköy, Tekirdağ’ın Çorlu ve Şırnak’ın Cizre ilçelerinde yaşanan polis ve bekçilerin şiddetini hatırlatarak, “Bekçilerin, iktidar tarafından korunup kollandığına ve devlet ciddiyeti ile devlet içi hiyerarşinin dışında konumlandırılarak devlete değil doğrudan bir siyasi partiye güdümlü bir örgütlenmeye sahip olduğuna dair kuşkular da vardır” dedi.

Ağbaba sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“Vatandaşın can ve mal güvenilirliğinin, yeterince eğitimi olmayan, liyakatsiz süreçler sonrası işe başlatılan, işe giriş aşamasının ardından da torpil sayesinde korunmaya devam edilen, tecrübesi şaibeli ve iletişim yeteneklerinden yoksun kişilere teslim edilmesi bu yaşanan şiddet olaylarının temel sebebi olarak görünmektedir. Mevcut hükümet döneminde kolluk kuvvetleri özelinde de artık kronikleşen bu ciddi olumsuzlukların, kamu güvenliğini tehlikeye atmaya devam edeceği, toplumsal huzuru bozacağı, vatandaşların hukuka ve kolluk kuvvetlerine olan güvenini tamiri imkânsız biçimde tahrip edeceği de açıktır.”

TANRIKULU DA SOYLU’YA SORDU

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise polis ve bekçi şiddetine dair İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Zeytinburnu, Kadıköy, Çorlu, Esentepe, Sultangazi ve Cizre’de yaşananların doğru olup olmadığını soran Tanrıkulu şu sorulara yanıt talep etti:

– Bahse konu iddialar doğru ise kaç bekçi ve polis hakkında soruşturma başlatılmıştır? Bütün iddialar hakkında ayrı ayrı belirtilmek üzere açılan soruşturmaların güncel akıbetleri nedir?

-2018 – 2020 yılları arasında yıllar bazında darp, işkence, kötü muamele nedenleriyle hakkında şikâyet bulunan kaç kolluk kuvveti mensubu bulunmaktadır?

-2018 – 2020 yılları arasında yıllar bazında darp, işkence, kötü muamele nedenleriyle hakkında soruşturma başlatılan kaç kolluk kuvveti mensubu bulunmaktadır?

-Kolluk kuvvetleri tarafından uygulanan darp, işkence, kötü muamelenin sona ermesi için alınan önlemler nelerdir?