Van'ın merkez İpekyolu ilçesi Şafak Mahallesi'ndeki Vali Ali Cevdet Bey İlkokulu önüne gelen çok sayıda zırhlı aracın, okula gaz bombası atması sonucu 5-10 yaş arasındaki yüzlerce öğrenci büyük tehlike yaşadı. Bin 200 öğrencinin okuduğu okulun içi bir anda gaz ile dolarken, sınıflarda izdiham yaşandı. Kendilerini okulun dışına atmaya çalışan ilkokul öğrencileri, okulun giriş kapısına da gaz bombası isabet etmesi nedeniyle ezilme tehlikesi atlattı. Sınıflara ve koridorlara saçılan ders malzemeleri yaşanan izdihamın boyutunu gözler önüne sererken, öğretmenler de gazdan etkilendi.

Haber verilmesi üzerine okula gelen itfaiye ekipleri öğrencileri tahliye etmeye çalışırken, veliler de çocuklarını kurtarmanın telaşına düştü. Baygınlık geçiren öğrenciler sivil araçlar ve zabıta araçlarıyla hastanelere kaldırılırken, astım hastası bir çocuk da boğulma tehlikesi atlattı. Saldırının ardından bir kez daha okul önüne gelen TOMA ve zırhlı araçlardan bir kez daha gaz bombası ve tazyikli su sıkıldı. Öğrenciler Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılırken, saldırıdan yaklaşık bir saat sonra akrep tipi zırhlı araçla okula gelen ambulansa veliler tepki gösterdi.

Müdahale için okula gelen Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekibinde yer alan Mustafa Bayram, içeri girdiklerinde tüm binanın gazla dolduğunu gördüklerini belirterek, "Öğrenciler merdivenlerde birbirini eziyordu. Hemen içeri girerek, çocukları tahliye etmeye çalıştık ama okulun giriş kapısına da gaz bombası atılması nedeniyle bir süre içerde beklemek zorunda kaldık. Daha sonra çocukları sakinleştirmeye çalışarak, hızlıca tahliye ettik" dedi. HDP İpekyolu İlçe Örgütü yöneticileri de okula gelerek, durum hakkında bilgi aldı. Bu arada gerginliğin yaşandığı dakikalarda mahallenin tümünün elektriklerinin kesilmesi dikkat çekti.

Kaynak: Siyasihaber.org