Ağrı’nın Diyadin ilçesinde önceki gün polisler tarafından öldürülen fırın işçisi iki çocukla ilgili polis tutanağında, her iki çocuğun da sivil kıyafetli olduğu ve çatışma yaşanmadığı belirtildi. Ancak tutanakta çocuklardan birinin elinde silah olduğu bu nedenle de polislerin her ikisini de öldürdüğü iddia edildi.

Milliyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre çocukların öldürülmesiyle ilgili soruşturmada olay yeri inceleme tutanağı, iki gün sonra dosyaya girdi.

İki çocuğun öldürüldüğü çatışmaya katılan özel harekatçı polislerin imzaladığı tutanakta, PKK saldırısından sonra çıkan çatışmalar sırasında devriye atarken iki kişinin kaçarak fırının yanındaki depoya saklandıkları belirtildi. Tutanakta iki kişinin, "teslim ol" çağrısı yapılmasına rağmen ses çıkarmadıkları ve bunun üzerine polisin iki kişinin üzerine doğru ilerlerken Muhammet Aydemir'in Glock marka tabancasını çektiği ileri sürüldü.

SİVİL KIYAFETLİLERDİ

Polis, 15 yaşındaki Aydemir'in tabancayı kendilerine doğrultması üzerine ateş ederek iki kişiyi öldürdüklerini tutanağa geçirdi. Olaydan sonra polisin öldürülen çocuklara örgüt militanlarının giydiği dağ kadrosu kıyafeti giydirmeye çalıştığı iddia edilmişti. Tutanakta ise iki çocuğun "dağ kadrosu" kıyafeti değil, sivil kıyafetler giydikleri de belirtildi.

ÇATIŞMA OLMAMIŞ

Avukat Arslan, tutanağı operasyona katılan, çatışmaya giren kolluk görevlilerinin tuttuğuna dikkat çekerek "15 yaşındaki çocuğun elinde Glock marka tabanca olduğu iddiası inandırıcı değil. Bu çocuklar çatışmaya girecek kişiler olsalar, Jandarma Komutanlığı'na saldırı yapılan bir ortamda üzerlerinde kaleşnikoflar, teçhizatlar olurdu. Üstelik tutanağı doğru kabul etsek bile birinin elinde tabanca var, diğerinde bir şey yok. Üstelik tabanca ateşlenmemiş bile. Yani bir çatışma yok ortada. Kaldı ki, böyle bir silahlı saldırı sırasında çalıştıkları fırının önünde olmaları ve sonra da fırının deposuna doğru kaçmaları da hayatın olağan akışına aykırı" dedi.

Arslan, olay yerindeki bir işyerinin güvenlik kamerasında çekilen görüntülerde çocukların fırının önünde olduğu ve çatışma çıkması üzerine depoya saklanmak için koştuklarının görüldüğünü de belirterek "Bu görüntüler gerçektir ve olayın nasıl olduğunu ortaya koymaktadır," diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Diyadin'de önceki gün PKK'lilerle yaşanan çatışma sonrası özel harekat polisleri, 16 yaşındaki Orhan Aslan ve 15 yaşındaki Muhammed Aydemir’i sığındıkları fırın deposunda öldürmüş, Ağrı Valiliği ise hiç gecikmeden çocukları 'terörist' ilan etmişti.