Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin milletvekilleri Mithat Sancar, Pero Dündar, Tuma Çelik ve Ebru Günay ile Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Ahmet Türk ve Figen Altındağ’ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir partili grup dün kırsal mahallelerde ziyaretlerde bulunmak için Mazıdağı’na geçti. Kent girişinde bulunan polis noktasında partililerin kimlik kontrolleri yapılmak istendi. Heyetin itirazı üzerine bu kez araçlar aranmak istendi. 

GEREKÇE BULAMAYINCA ‘İHBAR VAR’ DENİLDİ

Buna da tepki gösterilince polisler, konvoyun arasına “bombalı araç karışmış olabileceği” iddiasında bulundu. Polislerin iddiasına “biz araçlarımıza kefiliz” diye cevap veren HDP’liler, araçların aranmasına ve kimlik kontrolü yapılmasına izin vermeyince, HDP’nin Mazıdağı’ndaki seçim anons aracına el konuldu. Gerekçe olarak da, “yasak yayın bulundurduğu” ve “örgüt propagandası içeren şarkılar çaldığı" gösterildi.

Polisler, yapılan itirazlar sonucunda araçla ilgili “ihbar olduğunu” ileri sürdü.

Bu sırada polislerle tartışan HDP Milletvekili Tuma Çelik, uygulamanın keyfi olduğunu belirtti. Valilik ile görüşen HDP'li Sancar'a da, “yargı kararı” diye dönüş yapıldı. Sancar, ortada “suç unsurunun” ne olduğu yönünde somut bir bildirim olmadığı cevabını verdi fakat yine sonuç alınamadı.

ARAÇ EMNİYET’E ÇEKİLDİ

Daha sonra HDP’li Ebru Günay ile polis amiri arasında yaşanan tartışma ise, araca el konulmasına dair bir gerekçe olmadığını ortaya çıkardı. Buna rağmen araca el koyan polis, aracı incelemek üzere İlçe Emniyet otoparkına çekti.

Günay, polislerden savcılık kararı ile araca el konulmasına dair gerekçelerini de içeren tutanak istedi.

POLİS AMİRİ: ARAÇLA İLGİLİ BİR SUÇ YOK

HDP’li Günay ile polis amiri arasında şu tartışma yaşandı:

Günay: Usul yazılı işler. Yazılı belge görmeden göndermiyoruz aracımızı. Seçim propagandamızı yapmamızı engelliyorsunuz şu an.

Polis amiri: Avukatsınız. 'Yazılı araç şeyi görmeden' diyorsunuz, 'vermem' diyorsunuz aracı. Ben bu araca yazılı önceden ne alabilirim. Yani araçla ilgili hiçbir suç yokken. Şu an suça karıştığı iddiası var yani.

Günay: Şu an niye götürüyorsunuz o zaman. Kendiniz söylüyorsunuz ben araca nasıl tutanak tutacağım diye. Demek ki bir durum yok götürüp yapacaksınız.

Polis amiri: Hayır. Siz diyorsunuz ki yazılı kağıt verin diyorsunuz. Ben diyorum ki, olay şu an gerçekleşmiş bir olay, geçmişten gelen bir olay değil.

Günay: Savcı ile konuşun. Milletvekili yazılı belge istiyor deyin.”