Batman Adliyesi'nde tutukluya uygulanan şiddete karşı çıkan avukat Orhan Alphan, polis şiddetine maruz kaldı. Yaralanan Alphan, şiddet olayının ardından Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giderek darp raporu aldı. Darp raporu alan Alphan, polis hakkında suç duyurusunda bulundu. 14 Nisan’da gözaltına alınan polis, aynı gün ifadesi alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece, darp raporu ve tanıklara rağmen serbest bırakıldı. Şiddeti önlemek isterken, şiddete maruz kalan ve yaşanan hukuksuzluğa tepki gösteren Alphan, yaşadıklarını anlattı. 

BAŞKA BİR ŞİDDETE ENGEL OLMAK İSTEMİŞ

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre polisin başka bir şüpheliye sert bir şekilde müdahalesine tanık olduğunu ve müdahaleyi engellemek istediği sırada polisin saldırısına uğradığını anlatan Alphan, “Müvekkilimle beraber ifade için adliyeye geçtik. Savcı, Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edince odasından çıktık. O esnada ben bir olaya şahit oldum. Sanırım başka bir şüpheli, adliyede firar için girişimde bulunurken 1-2 polis onu yakaladı. Yere yatırılmaya çalışıldı. Beni darp eden polis, diğer şahıs etkisiz hale getirilmesine rağmen suratına bir yumruk vurdu. Elindeki telsiz ile kafasına vurdu. Tutuklunun ağzı burnu dağılmıştı. Aşağı kattan yukarı katta çıkarana kadar kafasına telsiz ile vurulmuş. Kulağı da patlamıştı. Tutukluyu hastanede de gördük. Yara içindeydi” diye konuştu.

Alphan, polisi uyarmak istediği esnada, “Ben çok gerginim, sen kimsin, uzaklaş buradan, ne işkencesi” diye cevap verdiğini kaydederek, “Polise, bu kişiyi aşağıda darp ettiniz, beni de mi edeceksiniz. Yaklaştı ve kulağıma fısıldadı. Beni tahrik etmeye çalıştı ve o esnada bir kafa darbesi yedim ve bu olay adliyenin içinde oldu” dedi.

RAPOR ALDI

Darp olayı sonrası hastaneye geçerek darp raporu aldıklarını dile getiren Alphan, “Savcılıktan kamera kayıtlarının ham halini istedik, belki üzerinde oynama yapılır diye. Soruşturmanın da polis vasıtasıyla değil, jandarma tarafından yürütülmesini talep ettik. Benim temennim oydu ki bu şekilde eyleme girişmiş birinin sonuçsuz kalmayarak, tutuklanma talebiyle sevkini bekliyordum. Ancak bu şahıs ben darp raporu ve savcılığa şikayette bulunduğum süre zarfında gözaltına alınmamış. İfade dahi verilmemiş. Bir ifade işlemi, bir gözaltı yok” ifadelerini kullandı.

HASTANEDE TEHDİT 

Kendisine şiddet uygulayan polisin hastaneye gelerek tehdit etmeye devam ettiğini belirten Alphan, “Şahsı hastanede de gördüm ve beni orada da kaş göz işaretleriyle tahrik etmeye devam etti.  Bu şahsın görev yapmaması lazım. Avukatlar nerede olursa olsun, haksız bir eyleme karşı duruşumuz mesleğimizin onuru boynumuzun borcudur” dedi. 

Hem kendisine hem de tutukluya şiddet uygulayan polisin tüm delilere ve tanık ifadelerine rağmen serbest bırakılmasına tepki gösteren Alphan, olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi