Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde özellikle bölge kentlerinde yoğun hak ihlalleri yaşanıyor. Son haftalarda aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi kolluk kuvvetleri tarafından şiddete maruz bırakılırken, bunun yanı sıra salgınla mücadele eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki çok sayıda belediyeye de kayyım atandı. 
 
SEÇİLMİŞLER VE KAYYIMLAR
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, yaşanan hak ihlalleri ve kayyım atamalarına ilişkin konuştu. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Kürt halkının seçme ve seçilme hakkına yönelik "gaspın" pandemi sürecinde de devam ettiğini belirten Yıldız, bu durumun "anti demokratik" olduğunu söyledi. Yıldız, seçme ve seçilme hakkına saygı duyulması gerektiğini ve kayyımların bir an önce görevden alınarak, seçilmiş belediye eşbaşkanlarının görevlerine iade edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
SORUŞTURMALARDA ŞEFFAFLIK
 
Batı kentlerinde yaşanan hak ihlallerinin daha fazlasının Kürt kentlerinde yaşandığına dikkati çeken Yıldız, demokrasinin bölge ayrımı yapmaksızın tüm coğrafyada eşit bir şekilde uygulanması için hukukun işlevsel bir şekilde devreye girmesi gerektiğini belirtti. 
 
Yıldız, son dönemlerde kolluğun karıştığı şiddet olaylarına dair çekilen görüntülere de değinerek, "Bir olay yaşanıyor. Kimi zaman bunları günler sonra öğreniyoruz. Batman'da bir şiddet vakasından yaklaşık beş gün sonra bir açıklama yapılıyor. Ya da Nusaybin'de bir çocuk şiddete maruz kalıyor, görüntüler ortaya çıkması ile bundan herkes haberdar olabiliyor. Peki ya o görüntüler ortaya çıkmasa ne olacaktı? Bunlara ilişkin açıklama yapılıyor, inceleme ve soruşturma yapıldığı belirtiliyor. Peki neden bunlar hakkında adli soruşturmalar başlatılmıyor? İdari soruşturmaların yanı sıra bu şiddetin hukuksal karşılığı vardır. Bunlar adliyeye de yansımalıdır. Bunlar yapılmasa yapılan açıklamalar sadece toplumun tepkisini dindirmek için yapıldığını gösteriyor. Hukuk işlevsel olursa bunlar yaşanmayacaktır. Soruşturma ve incelemelerin şeffaf yapılmadığını düşünüyoruz. En başlıca sorun ise demokrasinin olmayışıdır. Pandemi süreci acil bir demokrasi ihtiyacını ortaya çıkardı" şeklinde konuştu.

Kaynak: MA