İstanbul Sarıyer’e bağlı Küçük Armutlu Mahallesi'nde, 18 Ekim 2015 günü polis kurşunuyla öldürülen 25 yaşındaki Dilek Doğan'ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın ikinci duruşması görülmeye başlandı.

İstanbul 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen olan Dilek Doğan davası için geniş güvenlik önlemleri alındı.

Dilek Doğan'ı katleden polis memuru Y.M'nin yargılandığı davanın 2. Duruşması başladı. Tanıkların dinlendiği davada, polis beyanları alkışlarla protesto edilirken, "Dilek'in katilleri yargılansın" diyen 13 kişi de gözaltına alındı.

Sarıyer Küçükarmutlu'da ki evine yapılan polis baskınında Y.M. tarafından Dilek Doğan'ın katledilmesine ilişkin devam eden davanın 2. Duruşması Çağlayan 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Duruşmaya Dilek Doğan'ın avukatları, ailesi ile polis Y.M.'nin avukatları katılırken, duruşmayı çok sayıda kişi de takip etti. Duruşmaya tutuksuz sanık Y.'nin katılmadığı görüldü. Duruşmayı, CHP milletvekili Hilmi Yarayıcı ve Gamze İlgezdi ile sanatçı Pınar Aydınlar, Berkin Elvan'ın ailesi de takip etti.

Duruşmada ilk olarak olay gecesi evde olan Dilek Doğan'ın ağabeyinin arkadaşı Tayfun Yücebağ tanık olarak dinlendi. Sanığı tanımadığını belirten Tayfun, olay gecesini anlattı. Koridordaki konuşmaları duymadığını anlatan Tayfun, gece alkolü o evde almadığını söyledi. Olay gecesi aile ve polis arasında herhangi bir itiş kakış olmadığını belirten Tayfun, başka bir ayrıntı hatırlamadığını belirtti.

Duruşmada ikinci olarak tanık polis dinlendi. Olay gecesi yaşananları kendi açısından anlatan tanık polis, gece Vatan'daki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gittiklerini ve oradan da operasyon yapmak için Küçükarmutlu'daki adrese gittiklerini dile getirerek, "Bahçede 3 kişi vardı. Bahçedekiler 'Anne ve babam var' dedi. Bahçedeki kişi eve girince evden Dilek Doğan isimli şahıs çıktı. 'Galoş giyin' dedi. Bunun üzerine ailesi polislere laf etti" dedi.

Hürriyet’ten Eyüp Serbest’in haberine göre ise Doğan’ı öldürmekten yargılanan Özel Harekât polisi Y.M.’nin dosyasına o geceye ait 112 ve 155 ihbar hattıyla telefon görüşmelerinin dökümleri girdi.

Doğan’ın yaralandığını 112’ye ihbar eden polisler değil bir mahalleli. Bundan yedi dakika sonra 155 ihbar hattını arayan bir polis ise çatışmaya girdiklerini, bir polisin yaralı olduğunu söylüyor.

Oysa Doğan’ın vurulduğu anın videosunda polisler ile Doğan’ı ağabeyi arasında tartışma çıktığı, ancak çatışma söz konusu olmadığı net biçimde görülüyordu. Herhangi bir polisin yaralandığı da görülmüyordu.

‘ÇATIŞMA ÇIKTI SÜSÜ VERMEK İSTEDİLER’

Doğan’ın ailesinin avukatı Oya Arslan, dava dosyasına giren belgelerle polislerin yalan söylediğinin ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: “Polisler Dilek vurulduktan hemen sonra ambulans istediklerini söylemişti. Oysa ki 112’ye ihbarda bulunan o sırada Dilek’lerin evinde bulunan komşuları. Polisler 112’yi hiç aramamış. Olaydan sonra 155’i aramışlar. Üstelik çatışma çıktığını ve yaralı polis olduğunu söylüyorlar. Çatışma çıktı havası yaratmak istemişler.”

Y.M., mahkemedeki sorgusunda silahı ağabey Mehmet Doğan’ın ateşlediğini öne sürmüştü.

Y.M.’nin ‘ihmali davranışla kasten adam öldürme’ suçundan 26 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın yeni duruşması bugün İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Ailenin avukatı ise başından beri davanın ‘kasten öldürme‘ suçundan görülmesi gerektiğini savunuyor.

DİLEK DOĞAN'IN AİLESİ VE AVUKATLARINA GÖZALTI

Dilek Doğan'ın polis memuru Y.M. tarafından katledilmesine ilişkin İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilen yargılamada, mahkeme heyetinin duruşmaların kapalı görülmesi kararı alması salonda gerginliğe yol açtı.

Verilen bu karar üzerine salonda bulunan Doğan ailesi, avukatları ve duruşmayı takip edenler tepkilerini "Dilek için adalet istiyoruz" sloganı atarak gösterdi.

Yaşanan bu gerginlik üzerine mahkeme heyeti, duruşmaya ikinci kez ara verdi.

Salondaki izleyiciler ve avukatlar ise mahkemenin aldığı karara tepki göstererek salonu terk etmedi. Bunun üzerine salona giren polisler, aralarında Doğan'ın kardeşleri Mehmet, Emrah ve Mazlum Doğan ile aile avukatları Barkın Timtik ve Günay Dağ'ın da olduğu 20'ye yakın kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan kişiler, polis tarafından darp edilerek mahkeme salonundan çıkarıldı.

Gözaltına alınanlar, emniyete götürülmek üzere adliye önündeki polis otobüsüne bindirilerek Vatan Caddesi'ndeki İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Öte yandan sabah saatlerinde adliye önünde pankart açarak "Dilek Doğan'ın katilleri yargılansın" şeklinde slogan atan 13 kişinin ise gözaltına alındığı ve polisin adliye bahçesinde bulunan yurttaşlara GBT yaptığı öğrenildi.

Duruşma, tanık polisin beyanı ile devam ediyor.