Hükümetin çok sayıda göstericinin ölümü ve yaralanması ile sonuçlanan Gezi Parkı Direnişleri'ndeki ‘başarısını’ ödüllendirmek için verdiği ikramiye polisleri birbirine düşürdü.

Cumhuriyet’in haberine göre, Gezi eylemlerinde görev alan polislere dağıtılan ikramiyeler Ankara Emniyeti’ni böldü. İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün Ankara’ya verdiği 8 bin kişilik listenin kabul edilmeyerek 2 bin 500’e indirilmesinin ardından Ankara Emniyeti’nce de ikramiyelerin çoğunluğunu hükümete yakın rütbeli polislere verildiği öğrenildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde hükümetin Gezi Parkı eylemleri sonrasında dağıttı ikramiyeler tartışma yarattı. Hükümetin ikramiyeleri muhalif olarak bilinen polislere vermek istemediği, bu nedenle Emniyet müdürlüğü içerisinde Gezi Parkı eylemlerinde görev almamış polislere de ikramiye dağıttığı belirtildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde görevli, ismini vermek istemeyen bir Emniyet personelinin ifadelerine göre Emniyet amirlerinin belirlediği komiser ve başkomiserlere ikramiyeler dağıtıldı.

Bir hafta önce dağıtıldığı öğrenilen ikramiyelere ilişkin Emniyet personeli, “Rütbeli polisler ikramiyeyi kendi aralarında paylaşıyor. Gezi Parkı’nda 16-17 saat çalışan çocuklara bu paraları dağıtmıyorlar.

Bu haksızlığa dur denilmesi lazım” derken, ikramiyelerin de yüksek miktarda olmadığını söyledi. Çevik kuvvet polisinin taban maaşının 36 lira olduğunu belirten Emniyet personeli, kişi başına verilen 24 aylık ikramiyenin de 864 lira olduğunu ifade etti.

EMNİYET DE TERS DÜŞTÜ

İzmir Emniyeti’ne bağlı başta çevik kuvvet olmak üzere çeşitli birimlerdeki polisler de Emniyet Genel Müdürlüğü’ne sunulan ikramiye listesinin kabul edilmemesine tepki göstermişti. Yaklaşık 45 gün boyunca kentte yaşanan Gezi protestolarıyla ilgili görev üstlenen polisler için 8 bin kişilik ikramiye listesi gönderen İzmir Emniyet Müdürlüğü, Ankara’dan gelen 2 bin 500 kişilik listeyle yetinmek zorunda kalmıştı.

Ayrıca İzmir Emniyeti, 8 bin polis için 6 maaş ikramiye verilmesi istemiş, Emniyet Genel Müdürlüğü ise, ikramiye istenilen maaş sayısının da 4’e düşürülmesini istemişti.

İzmir Emniyeti’nin, polisler arasında ayrımcılık olacağı düşüncesiyle isteğinden geri adım atmadığı, bu nedenle personelin diğer kentlerin aksine ikramiyelerini alamadığı belirtilmişti.