Plüton’dan görüntü alacak olan New Horizons uzay aracının fotoğrafları dünyaya ulaştı. Gezegenin yüzeyinde buzlanmış çamurdan olduğu tahmin edilen büyük bir düzlük keşfedildi.

NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, New Horizons adlı uzay aracının yaptığı incelemelerde, Plüton gezegeninde yeni bulgulara ulaşıldığı kaydedildi. Plüton gezegeninin üzerinde keşfedilen geniş bir düzlük olduğu ve yüzeyinin donmuş olduğu belirtiliyor.

Açıklamada, Plüton gezegenine yakın bir mesafeden yapılan çekimlerde, geniş düzlüğün donmuş çamurla kaplı olduğunun tahmin edildiğine dikkat çekildi.

100 MİLYON YIL ÖNCE OLUŞTU

Sputnik Düzlüğü adı verilen bölgedeki donmuş alanın en fazla 100 milyon yıl öncesinde oluştuğu ve zamanla coğrafik etmenlerle geliştiği tahmin ediliyor. Ancak bu düzlüğün nasıl oluştuğuna dair kesin bir yargıya varılamadı.

New Horizons adlı uzay aracı daha önce de Plüton gezegeni üzerinde 3 bin metre yüksekliğinde ve buzlu bir dağ keşfetmişti. Uzay aracı ayrıca Charon ve Hydra uydularına ait yüksek çözünürlülükteki fotoğrafları da dünyaya göndermişti.

NEW HORIZONS'UN PLÜTON YOLCULUĞU

NASA tarafından gönderilen New Horizons, 9 yıllık bir sürede 5 milyar kilometre yol kat ederek, Plüton gezegenine en çok yaklaşan uzay aracı olmuştu. Aracın Plüton etrafında yaptığı incelemeler sonucu elde edilen bulgu ve fotoğrafların tümünün dünyaya ulaşmasının 16 ayı bulabileceği de verilen bilgiler arasında.

Keşfedildiği 1930 yılından bu yana Güneş Sistemi’nin gezegenlerinden kabul edilen Plüton, 2006 yılından bu yana "cüce gezegen" olarak tanımlanıyor.