UEFA Başkanı Michel Platini, FIFA başkan adaylığından çekildiğini açıkladı.


Michel Platini, Amerikan Associated Press haber ajansına ve Fransız L'Equipe dergisine yaptığı açıklamada, başkanlık seçiminin yapılacağı 26 Şubat'a kadar, hakkında verilen cezanın iptalinin mümkün olmadığını söyledi.

Platini, "150 ülkenin futbol federasyonu benim FIFA'nın sorunlarını çözecek doğru kişi olduğumu düşünüyordu. Ancak bu gerçekleşmeyecek. Fakat FIFA başkanı olmak için yaş sınırı yok. Kim bilir, belki 20 yıl içinde geri dönerim" dedi.

Fransız futbol adamı yaklaşık üç hafta önce FIFA Etik Kurulu tarafından 8 yıl futboldan men edilmiş ve 80 bin İsviçre Frangı (Yaklaşık 74 bin Euro) para cezasına çarptırılmıştı.

Ancak Platini bu kararı temyize götüreceğini belirtmişti.

Aynı zamanda FIFA Başkan Yardımcısı olan Platini, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nin (CAS) hakkında alınan kararı kısa sürede bozmasını ve yeniden FIFA başkan adayı olmayı umuyordu.

2 MİLYON DOLARLIK ÖDEME

Michel Platini, 1998-2002 yılları arasında FIFA Başkanı Sepp Blatter'e danışmanlık yapmıştı.

Platini'nin Etik Kurul tarafından cezalandırılmasının nedeni, FIFA'nın kendisine 2011 yılında yaptığı 2 milyon dolarlık ödeme.
Kurul Blatter ile Platini'nin kurumun etik kurallarını ihlal ettiğine hükmetmişti.

Blatter ve Platini ise ödemenin yazılı bir anlaşma kapsamında değil, 1998 yılında yaptıkları bir centilmenlik anlaşması karşılığında yapıldığını ve bunun İsviçre yasalarına uygun olduğunu söylemişlerdi.
1998'de FIFA Başkanı Blatter, yolsuzluk ve rüşvet skandalı sonrası istifasını açıklamıştı.

Platini bir süre öncesine kadar, en güçlü FIFA başkan adayı olarak görülüyordu.

FIFA başkan adayları arasında Platini'ye en yakın isimlerden UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino da bulunuyor.