Türkiye bayram günü kanlı bir saldırı ile sarsıldı. Gaziantep’te polisi hedef alsa da aralarında çocukların da bulunduğu sivilleri katleden bomba herkesin yüreğini dağladı.

 

Hala belli değil katliamın sorumlusunun kim olduğu. Devlet kademesi açıkça PKK’yi işaret etse de örgüt üstlenmiyor. Uzmanlara göre bir olasılık da bu saldırının altından Suriye’deki El Muhaberat örgütünün çıkması.

 

Her ne olursa olsun benim gözüme takılan medyanın devleti referans alarak (daha üstlenmemiş olmasına rağmen) PKK’yi suçlaması ve örgütü tanımlarken defalarca “terörist” ifadesini kullanması…

 

Peki PKK’nin yaptığı eylemler arasında terörün tanımına uyanlar yok mu derseniz? Elbette var. Zaten sivillerin zarar gördüğü saldırıların olduğunu örgüt yöneticileri de kabul ediyor. Ertuğrul Mavioğlu’na konuşan Murat Karayılan “Evet bizden kaynaklı hatalar oldu. Yeri, zamanı gelse kendimizden kaynaklı bu hatalar için özür de dileriz, telafi etme yoluna da gideriz.” demişti zaten.

 

Peki PKK terör örgütü mü derseniz? Taraf olmanın getirdiği dar gözlüklerden sıyrılırsanız sadece bazı ülkeler tarafından terör örgütü ilan edilmiş bir yapılanma. Ama herkes için öyle değil. Misal mi? Ankara’nın kardeşi Bakü yönetimi bile 2011 yılına kadar PKK’ye açıkça “terör örgütü” demedi.

 

Bu soru biraz da şuna benziyor aslında: İsrail terör devleti mi? Türkiye’ye göre bu sorunun yanıtı “evet”. Her İsrail operasyonu / saldırısı sonrası onlarca kez dile de getirildi zaten. Ama aynı ülkenin doğusunda yaptıklarına bakılırsa şöyle bir soruyu daha sormamız gerek: Türkiye devlet olarak hiç terör uygulamadı mı? O zaman Türkiye de mi “terör devleti”?

 

Doğu’da köyler yakılırken hangi ana akım medya kuruluşu devlet terörü diye verdi yaşananları? Ya da kim faili meçhulleri, OHAL’in halk üzerindeki korkusunu “terör” tanımıyla yansıttı kamuoyuna?

 

Hadi geçmişi kurcalamayalım diyenler varsa eğer en yakın örnek olarak Roboski / Uludere durmuyor mu karşımızda. PKK’li zannedip sivillere füze yağdıran bir ülkenin net bir özür dilemeden, doğru dürüst bir soruşturma yapmayıp bu olayın üzerini kapaması “terör” değilse neydi? Orada da ölenler arasında çocuk yaştakiler yok muydu? Onların da tek suçu, yanlış zamanda yanlış yerde olmak değil miydi?

 

Yine asker – polis – gerilla artık adına ne derseniz eli silah tutanlar hedef alınmıştı ama olan sivillere olmadı mı?

 

Bunun üzerine denilebilecek tek söz var. Ne zaman ki bu ülke “devlet terörü” ile yüzleşirse o zaman PKK için de “terör” ifadesinden bahsedilebilir. Yoksa bu ikiyüzlülükle sorunlar çözülemez. Çözülemiyor da zaten…