34. İstanbul Film Festivali kapsamında bugün gösterilmesi planlanan "Bir Gerilla Belgeseli: Bakur" filminin gösterimi, "Kayıt Tescil Belgesi" olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

Bu yıl 34'üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festivali'nde yarışma dışı kategorisinde gösterilmesi planlanan "Bir Gerilla Belgeseli: Bakur" filminin Atlas sinemasındaki gösterimi "Kayıt Tescil Belgesi" olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile Çayan Demirel'in yönettiği ve yapımcılığını Ayşe Çetinbaş'ın üstlendiği filmin gösteriminin iptaline dair açıklama yapan İstanbul Film Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nden İstanbul Kültür Sanat Vakfı'na gönderilen yazıyla "Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 15. maddesi uyarınca, festivallerde gösterilecek Türkiye'de üretilen filmlerin kayıt tescil belgesi almış olması zorunluluğunun hatırlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Yasal mevzuat gereği, 'ülke içinde üretilen filmler kayıt ve tescil edilmiş olmak kaydıyla' festivallere katılabilir. Kayıt Tescil Belgesi olmayan ve Türkiye'de üretilen filmlerin gösterilmesi halinde hukuki yaptırım uygulanacağından bu belgeye sahip olmayan filmler İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilemeyecektir. Bu nedenle, 12 Nisan Pazar günü saat 16.00'da Atlas Sineması'nda gösterileceği duyurulan, Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu'nun yönettiği Kuzey / Bakur adlı filmin gösterimi yapılamayacaktır. Filmin kayıt tescil belgesi alması durumunda, önümüzdeki günlerde gösterileceği zamanlama açıklanacaktır. Yabancı filmler bu yönetmelik kapsamında değerlendirilmemektedir. İstanbul Film Festivali olarak yabancı filmler için tanınan muafiyetin yerli yapımlar için de uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. İstanbul Film Festivali, şimdiye kadar programında gösterilecek yerli filmlere de yönetmeliğin yurtdışı filmlere tanıdığı istisnanın uygulanması için görüşmelerde bulunuyordu ve bulunmaya devam edecek. Ancak halihazırda bu yönetmelik gereği festivale seçilen filmlerin gösterilebilmesi için kayıt tescil belgesi almaları zorunluluğu devam ettiğinden festival kapsamında gösterilecek diğer yerli filmlerin de bu belgeyi alması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

92 dakikalık "Bir Gerilla Belgeseli: Bakur" belgesel filmi, 21 Mart 2013 Diyarbakır Newroz'unda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yaptığı tarihi çağrı ile başlıyor. PKK'lilerin sınır dışına çekilme süreci ile ilgili görüşlerine ve yaşadıklarına yer veriliyor. Filmde PKK'lilerin gündelik hayatından da ayrıntılar yer alıyor. (DİHA)