2013 yılının ocak ayına kadar açık kalacak olan sergi Pixar'ın 25 yıllık çalışmalarının perde arkasını yansıtıyor.

 

Merkezi ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Pixar, bilgisayar ürünü çizgi film dünyasında devrim yaratan animasyon yapım şirketi olarak biliniyor. “Oyuncak Hikâyesi”, “Kayıp Balık Nemo”, “Bir Böceğin Yaşamı”, “Arabalar”, “Ratatouille” gibi Pixar filmleri başta çocuklar olmak üzere her kesim tarafından beğeni toplamıştı.

 

Pixar’ın 2 dakika 18 saniye süren ilk animasyon filmi “Luxo Jr.” (1986) Oscar'a aday olmuştu. Filmde zıplayan küçük lamba, Pixar’ın logosunda da yer aldı.

 

Bu animasyonların üretim sürecinde uzun bir yaratıcılık aşaması bulunuyor. Bilgisayar uzmanları tarafından hazırlanmadan önce ressam, heykeltıraş ve tasarımcılar oluşturdukları karakterlerle çizgi dünyaları yaratıyor. İşte bu yaratıcılık aşamasında ortaya çıkan yaklaşık 500 çalışma Federal Almanya Sanat ve Sergi Merkezi'nde (Bundeskunsthalle) açılan sergide yer alıyor.

 

Binlerce taslak, çizim, akrilik veya suluboya resim çalışmaları sanatsal çalışmaların başlangıç aşamasını oluşturuyor. Ardından yine çizim masasında üç boyutlu objeler tasarlanıyor. En sonunda bilgisayar tasarımcıları bu üretilenleri dijital ortama aktarıyor ve uzun süre üzerinde çalışıyor. Pixar'ın bir uzun metrajlı film üretmesi ortalama dört yıl sürüyor.

 

“Eski Avrupa” adlı çalışma 2007 yapımı “Ratatouille” filmi için tasarlanmıştı.

 

Sergiyi ziyaret edenler, tüm çizim ve tasarımlar üzerinden sanat tarihinin bir kesitine tanıklık etme fırsatını da yakalamış oluyor. Ustaca ama henüz tamamlanmamış çizimlerin pek çoğu Leonardo da Vinci'nin eskizlerini anımsatıyor. Perde arkası çalışmalara ve işin sanatsal yanına dikkat çekmek amacıyla sergide uzun animasyon filmler gösterilmiyor. Ziyaretçilerin sergide yer alan çizimlere yoğunlaşması arzulanıyor.

 

© Deutsche Welle Türkçe