Bazı duyguların en özel anlatımı olan pırlantanın görünüşte hepsi eşsiz güzelliğe sahiptir. Sadece pırlantanın değeri değişir. Pırlanta alırken karmaşık ve teknik olmasına rağmen dikkat edilmesi gereken kriterler vardır. Seçilen pırlantanın şekli baget yüzük tercihi gibi verilen kişisel bir karardır ancak kesim, renk unsuru ve netlik göreceli bir kavramdır.

4c Kuralını Bilmek Gerekir

Kaliteli bir pırlanta seçerken kesinlikle 4c kuralını bilmek gerekir, yatırım amaçlı alınan pırlanta diğer mücevher elmaslardan daha fazla inceleme gerektirir. Yüksek kalitedeki pırlantalar değer ve takdir nedeni ile kesinlikle en iyi yatırım aracıdır. 1950'li yıllarda GIA tarafından geliştirilen 4c standart derecelendirme kriterleri;

  • Karat
  • Berraklık
  • Kesim
  • Renk olarak belirlenmiştir.

Belirlenen bu kriterler işlenmiş haliyle pırlanta kalitesini tanımlar ve fiyatını etkiler.

Dikkat Edilmesi Gereken Sertifikadır

Pırlanta konusunda uzman olmayan birinin satın almadan önce dikkat etmesi gereken önemli konu sertifikadır. Güvenilirliğinden şüphe edilmemesi için seçin kuruluşlar tarafından sertifikalar verilir. Verilen bu sertifikalar pırlantanın birçok özelliğini net şekilde gösterir. Berraklık, ağırlık, ölçü, kesim türü ve renk gibi birden fazla kriter onaylanarak tüketiciye sunulur. Pırlanta baget yüzük rengini derecelendirmek için renksiz anlamında D, hafif sarı anlamında Z derecesi kullanılır. Her DZ ölçeğindeki pırlanta farklı derecelerde renk içerse de beyaz olarak kabul edilir. Pırlantanın rengi ne kadar beyaz ya da ne kadar renksiz olursa değeri de o kadar yüksektir.

Kesim Şekil Değil Yansıtıcı Niteliktir

Pırlanta kesimi dendiğinde ise aklına gelmesi gereken şekil değil yansıtıcı niteliktir. İdeal pırlanta kesimi yüksek parlaklığa sahiptir, iyi bir kesim yapıldığında pırlanta içinden ışık kolayca ilerler ve böylelikle parlaklığı ve cazibesi artar. Kesim düzgün bir şekilde yapılmadığında fasetlere ulaştıktan sonra ışık dağılarak parlaklık azalır. Berraklık ve renk özelliğine sahip olsa dahi mat görünür. Kesim kalitesine önem veren bir tüketici oval, kare, yuvarlak ya da radyant kesim pırlanta baget yüzük modelleri arasından seçmelidir. Doğal lekeleri ve kusurları içeren bir pırlantanın özelliklerini bulmak anlamına gelen ise pırlanta berraklığıdır. Daha az lekeye sahip olan pırlanta daha değerli kabul edilir.