Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında 7-8 Ağustos'ta yapılan ev baskınlarında aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Gençlik Meclisi Üyesi Ferhat Kalkan'ın da olduğu 3'ü çocuk 10 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar mahkemeye çıkarılıp, adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmıştı. 

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak, Ferhat Kalkan, Ferhat Sezgin, Muhammed Seyit Barış, Gaffar Meşe, İbrahim Önen, Hasan Arslan ve Serdal Arslan hakkında "örgüt üyesi olmak", "Yakarak mala zarar vermeye azmettirme", "yakarak mala zarar verme" ve "mala zarar verme" iddialarıyla iddianame hazırladı. 

İddianameyi kabul eden Adana 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Meşe ve Barış'a "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla, Kalkan, Sezgin, Önen, Arslan ve Arslan hakkında da "örgüt üyesi olmak", "yakarak mala zarar vermeye azmettirme", "yakarak mala zarar verme" ve "mala zarar verme" iddialarıyla dava açtı.

Savcılık, HDP Gençlik Meclisleri için "Demokratik Gençlik Hareketi'nin (DGH) legal zırh-paravan olarak kullanıldığı" ibaresini kullanıp, gençlerin tüm faaliyetleri suç olarak değerlenmesi dikkat çekti.

Davadan bağımsız başka dosyalarda beyan veren kişilere de dosyada yer verildiği görüldü. Savcılık, Kalkan'ın dağ kadrosunda yer aldığını ileri sürüp, yapılan eylemleri azmettirdiğini iddia etti. 2020 yılı içerisinde Seyhan'da A-101 adlı iki farklı marketin yakılması olayını bir kişinin beyanlarına dayandıran savcılık, bunu da dosyada somut delil olarak gösterdi. 

HDP Gençlik Meclisleri'ne dair basında çıkan haberler de suç delili olarak iddianameye konuldu. Savcı, gençlerin, piknik düzenlemesini ve cezaevinde olan tutukluların ailelerine bayramlaşmak amacıyla telefon açmalarını "Sözde değer ailelerine moral desteği vermeye ve örgüt bilincini geliştirmeye çalıştığı..." diye değerlendirip, gençlere "örgüt üyeliği" suçlaması yönetildi.

Davanın ilk duruşması 7 Ocak'ta görülecek.

Kaynak: MA