ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Rusya’dan petrol ithalatını yasakladığını duyurdu. Bu açıklamadan sonra küresel piyasalarda brent petrolün varil fiyatı 130 doları aştı.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımları duyurdu.

'Tarihin en ağır' yaptırımı diyen Biden, Rusya'dan petrol ithal edilmesini yasakladı.

Açıklamanın ardından İngiltere de benzer bir yaptırım kararı aldığını duyurdu. Söz konusu gelişmelerin ardından brent petrol fiyatlarında büyük bir artış gözlemlendi.

Bugün kameralar karşısına geçen ABD Başkanı Biden, 'tarihin en ağır yaptırımı' diyerek Rusya'dan petrol ve doğal gaz ithalatını yasakladığını duyurdu.

Söz konusu kararın ardından gün içerisinde en düşük 125 doları gören brent petrol fiyatı, 133 dolar seviyesine kadar yükseldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 6 Mart’ta, ABD ve müttefiklerinin Rusya’dan petrol ithalatını yasaklamayı değerlendirdiğini söylemesinin ardından petrol fiyatları hızla yükselmişti.

Blinken’ın bu açıklamalarının ardından petrol fiyatı son 14 yılın zirvesine ulaşmış, brent tipi ham petrolün fiyatı 7 Mart’ta varil başına 139 dolara ulaşmıştı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak da, ABD ve AB’nin Rus petrolünün ithalatının yasaklanması kararının arından petrolün varil fiyatının 300 doların üzerine çıkabileceğini söylemişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dünkü (7 Mart) basın toplantısında, Vaşington yönetiminin Rus petrolünü yasaklayıp yasaklamama konusunda herhangi bir karara varmadığını söylemişti.

ABD, Rusya’ya ambargo uygulanması halinde, Suudi Arabistan, Venezüela ve İran gibi büyük petrol ihracatçısı ülkeler ile anlaşma yapmak istiyor.

SON BİR HAFTADIR NERDEYSE HER AKŞAM AKARYAKITA ZAM GELDİ

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) yaptığı açıklamada, gece yarısından geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 1 lira 7 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 1 lira 59 kuruş zam yapıldığını açıklamıştı.

EPGİS, zamları "Bu kadar kısa sürede böyle bir artış daha önce görülmedi" sözleri ile duyurmuştu. EPGİS, 1-8 Mart arasındaki akaryakıt zamlarına ilişkin "1-8 Mart tarihleri arasında akaryakıt fiyatlarında baz aldığımız Genova/Lavera’da; Motorin +398 USD/TON, benzin +256 USD/TON artış göstermiştir" paylaşımını yapmıştı.

Yapılan zamlarla, Ankara'da ortalama 19,37 liradan satılan benzinin litre fiyatı 20,44 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul'da 19,28 liradan 20,35 liraya, İzmir'de 19,39 liradan 20,46 liraya çıkacak.

Ayrıca, Ankara'da ortalama 21,31 liradan satılan motorinin litre fiyatı 22,90 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul'da 21,23 liradan 22,82 liraya, İzmir'de 21,31 liradan 22,90 liraya çıkacak.

Küresel piyasalarda motorin talebinin yüksek olması ve en fazla üretimin yapıldığı rafinerilerin Rusya'da bulunması nedeniyle söz konusu ürüne benzinden daha fazla zam yapılıyor.

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplama sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

Kaynak: Halk Tv