Brent petrolün varil fiyatı kritik seviye olan 50 dolar sınırına dayanarak, 50,22 dolarla 5.5 yılın yeni en düşük seviyesine geriledi.

Petrolde aşağı yönlü hareket sürüyor. Brent petrolün varil fiyatı 50,22 dolarla 5.5 yılın yeni en düşük seviyesine geriledi. Analistler yükseliş başlamadan önce arz fazlası nedeniyle daha da fazla kayıp görülebileceğini belirttiler.

Reuters teknik analisti Wang Tao Brent petrolün varil fiyatının 41,99 dolara kadar gerileme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte, üretim seviyesinin yüksek olmasına karşı özellikle Avrupa ve Asya’da talebin zayıf olması etkili oluyor.

TÜRKİYE'YE YANSIMASI POZİTİF

Petrol ithalatçısı Türkiye ise fiyatlarda yaşanan sert düşüşten olumlu etkilenen ülkeler arasında.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün katıldığı bir televizyon programında petrolün varil fiyatının 50-60 dolar aralığında kalması durumunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 3-3,5 seviyesine inebileceğini söyledi.

Şimşek, mevcut petrol fiyatlarıyla enflasyonun da yüzde 5'e düşebileceğini öngördü. Hükümetin hazırladığı Orta Vadeli Program'da 2015 cari açık/milli gelir tahmini yüzde 5,4 seviyesinde. Enflasyon tahmini ise yüzde 6,3.