Petkim'de grev kapıda. Petrol-İş Sendikası, Petkim işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi sürecinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını, üretimden gelen güç de dahil olmak üzere demokratik, meşru direnme hakkının kullanılacağını bildirdi. Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu'nca yapılan açıklamada, Petkim'de, 2 bin 77 işçiyi ve 2011-2012 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde anlaşma sağlanamaması ve iş yerinin de grev kapsamında olması nedeniyle sözleşmenin Yüksek Hakem Kurulu'na gönderildiği belirtildi.

PARASAL KONULARDA İHTİLAF VAR

İşçilerin işverenin uzlaşmaz tutumunu, Aliağa Petkim Petrokimya Holding iş yeri önünde başlattıkları ve öğlene kadar süren eylemle protesto ettikleri ifade edilen açıklamada, anlaşma sağlanamayan ve uyuşmazlık tutanağında yer alan maddelerin büyük çoğunluğunu parasal konuların oluşturduğu belirtildi. Açıklamada, "Asıl anlaşmazlık konusu ise ücret zammının yetersizliği ve iş yerinde 1997 yılından 2006'ya kadar uygulandığı halde işveren tarafından 2007 yılında bozulan ücret sisteminin, aradan geçen zamana ve değişen pek çok uygun koşula rağmen hâlâ düzeltilmemesi" ifadeleri kullanıldı.

ÜCRETLERDEKİ DENGESİZLİK KALDIRILSIN

 PETKİM'İN zam tekliflerine yer verilen açıklamada, işverenin, 2006 yılından sonra işe girenlerin, ikinci bir ücret skalasıyla ücretlendirilmeye devam edilmesi teklifini sunduğu vurgulandı. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Petrol-İş, yıllardır sürdürdüğü politika gereği, iş yeri huzurunu ve iş barışını her zaman en önemli konu olarak görmektedir. İş değerlendirmesi yapılması ve ücretler arasındaki dengesizliğin giderilmesi sadece işçiler için değil Petkim işvereni için de önemli olmalıdır."