Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Kırım'la ilgili söylediği sözlerin Rusya'ya yapacağı ziyaretle ilgili umutları kırmayacağını söyledi. Peskov ayrıca Kırım'ı Türk toprağı gören milliyetçilerin Türkiye'de yönetimde olmadıkları için 'şükür' etti.

Erdoğan, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, Rusya tarafından 2014'te ilhak edilen Kırım'a ilişkin "İlhakını tanımadığımız Kırım dahil, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasına önem veriyoruz. Kırım Tatarlarının haklarını korumak için daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor." demişti.

"Durumu aşırı derecede alevlendirmeyeceğim." diyen Peskov, Rossiya-1 TV kanalına verdiği mülakatta, "Türkiye, oldukça gelişmiş ilişkilere sahip olduğumuz, bu gelişmiş ilişkilerin arka planında farklılıklarımızın da olduğu bir partnerimizdir. Türkiye'nin pozisyonu, Sayın Erdoğan'ın Kırım'daki pozisyonu bizim tarafımızca iyi biliniyor ve aslında onlar da saklamıyorlardı." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadelerin 'hoş olmayan bir iz bıraktığını' belirten Peskov, "Ancak bu Başkan Erdoğan'ın Moskova'ya başarılı, sağlam ve yapıcı bir çalışma ziyareti gerçekleştirme ihtimalini hiçbir şekilde bozmayacak." dedi.

"Erdoğan, Kırım'ı işgal edilmiş olarak görüyor." diyen Peskov, Türkiye'de uzun yıllar görev yaptığını anımsatarak 'Kırım'ı Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri Türk olarak gören, Türk toprağı olarak kabul eden aşırı milliyetçi' çok sayıda Türk tanıdığını ifade etti.

Peskov, "Ama Tanrı'ya şükür, bu milliyetçiler iktidarda değiller ve Tanrı'ya şükür Sayın Cumhurbaşkanı onların bakış açısını paylaşmıyor." diye konuştu.

İDLİB'DEKİ TERÖR FAALİYETLERİ BÜYÜK TEHDİT OLUŞTURUYOR

Suriye'nin İdlib bölgesindeki 'terör faaliyetlerinin' büyük tehdit oluşturduğunu öne süren Peskov, konunun Rusya ve Türkiye liderlerinin görüşmelerinde odak noktası olacağını söyledi.

Erdoğan'ın Rusya'ya yapacağı çalışma ziyareti ile ilgili hazırlık yapıldığını belirten Peskov, "İkili ilişkilerin başlamasından bu yana en kapsamlı gündem olacak. Bu ilişkiler çok yönlü ve devlet başkanlarının bu bağlamda her zaman konuşacak şeyleri var." dedi.

Bu arada Erdoğan'ın ziyareti öncesi Rusya, Suriye'de Türkiye destekli grupların bulunduğu noktalara yönelik hava saldırılarını arttırmış durumda.

Türkiye ile Rusya, Suriye'nin dışında Libya, Karabağ ve diğer bazı bölgelerde farklı noktalarda duruyor.

Kaynak: Euronews