HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet “Herkes İçin Adalet” kampanyası kapsamında İstanbul’da bulunan inanç kurumlarını ziyaret etti.

Pervin Buldan'ın İstanbul'daki ilk durağı Küçükçekmece'deki Alevi Dernekleri Federasyonu oldu.

Türkiye'de ilk olarak Mart 2020'de görülen korona virüsü vakası ile başlayan salgın nedeniyle derinleşen yoksulluk, artan işsizlik, erkek şiddeti, HDP'ye yönelik artan gözaltı ve tutuklamalar, Alevilerin yaşadığı evlerin işaretlenmesi ve yapanların bulunmaması, Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine katılan öğrencilere uygulanan ev hapisleri ve pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnafın sorunlarını ülke gündemine taşımak gündemiyle 'Herkes İçin Adalet' kampanyasını 8 Şubat'ta başlattı.

'HÜKÜMET SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ'

Kampanya kapsamında İstanbul'da Alevi Dernekleri Federasyonu'nu ziyaret eden Pervin Buldan, Garê'de ölen asker ve polisler için sorumluların açığa çıkarılması gerektiğini belirtti.

Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre, "Hükümetin sorumluluktan kaçamayacağını" söyleyen Buldan, şöyle konuştu: "Garê'de ölen 13 insana bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine baş sağlığı dileklerimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu katliamın sorumlularının bir an önce açığa çıkarılması için bir hakikat arayışına ihtiyaç olduğunu ve hızlıca açığa çıkarılmasının Türkiye üzerinde büyük etkileri olacağını belirtmek isterim. Hükümetin bu konudaki sorumluluğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu katliam için kim hesap verecekse mutlaka vermelidir."

'ALEVİLERİN GERÇEK ADALETE İHTİYACI VAR'

Alevi yurttaşların sorunlarını dinlemenin ve onların taleplerini almanın en büyük görev ve sorumluluk olduğunu dile getiren Buldan, Alevilerin gerçek adalete ihtiyacı olduğunu söyledi:

"Hızır ayı içerisindeyiz. Alevi yurttaşlarımıza Hızır ayının bereket getirmesini temenni ediyorum. Hepimizin Hızır'a olan ihtiyacını özellikle belirtmek istiyorum. Hızır hepimizin yardımcısı olsun. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Alevilerin, Sünnilerin, bu ülkede yaşayan bütün inançların bütün farklılıkların kendi inançlarını özgürce yaşayabileceği ve bunun gerekliliklerini yerine getirilebileceği bir ortamın bir an önce sağlanması gerektiğini temennisini HDP olarak iletmek isterim. Çünkü bu ülkede biz Alevi yurttaşlarımızın hangi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını biliyoruz. Sizlerin talep ettiği her konuyu Meclis gündemine taşımak bu konularda soru önergeleri vermek, araştırma önergeleri vermek bizim görevimizdir. Cemevlerinin bir statüye kavuşturulmaması ve halen bir ibadet yeri olarak gösterilmemesi, yasalarda bunların tanımlanmaması Alevi yurttaşlarına yapılan en büyük haksızlıklardan biridir. Din dersleri çerçevesinde Alevi yurttaşlarımızın talepleri okullarda mutlaka dikkate alınmalıdır ve gerekli düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır."

'İŞARETLERİN NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLİYORUZ'

Buldan, Alevilerin yaşadığı evlerin işaretlenmesi olaylarına da dikkat çekerek, bunun ne anlama geldiğini bildiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Biz Alevi yurttaşlarımızın evlerinin kapısına çarpı işaretinin atılmasının ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Özellikle geçmişte yaşanan katliamların, Dersim, Maraş, Sivas, Çorum katliamının hâlâ belleklerde çok taze olan katliamları gerçekleştirenlerin yargılanmamış olması Türkiye tarihinde kabul edilemez bir durumdur. Bu katliamlar başta olmak üzere yaşanan diğer katliamların biran önce açığa çıkarılması için bir hakikatleri araştırma komisyonunun acilen kurulması gerekiyor. Bugün Alevilere ne yapılıyorsa aynısı Kürtlere yapılıyor. Bugün Kürtlere ne yapılıyorsa diğer kesimlere de aynısı yapılıyor. Bu ülkede farklılıkları zenginlik olarak görmeyen bir anlayış var. Her türlü zulümle, her türlü şiddetle, her türlü faşizmle karşı karşıyayız. Adaleti bu ülkeye en kısa zamanda getireceğimize inanıyoruz çünkü biz bunun mücadelesini veriyoruz. Cezaevinde olan arkadaşlarımızın da adalete ihtiyacı var. Haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevinde olan başta Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere bütün arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşmasının da gerçek bir adaletle bağlantılı olduğunu belirtmek isterim."

'SORUNLARI İSTİŞARELERLE ÇÖZÜN'

Pervin Buldan'ın İstanbul'daki ikinci durağı, Şirinevler'deki Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği oldu. Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Baran, Kürtçe yaptığı açıklamada HDP tarafından başlatılan 'Herkes İçin Adalet' kampanyasının önemli bir kampanya olduğunu söyledi. Baran, sözlerine şöyle devam etti:

"Din Alimleri olarak bizim felsefemizde eşitlik, kardeşlik ve barış var. Allah, kutsal kitap olan Kur'an'ı Kerim'de şunları emrediyor: 'Herkes barış ve adaletle yaşasın.' Hz Ali ise 'devlet adalettir. Eğer bir devlette adalet yoksa, ortada savunacağımız bir şeyde kalmamıştır' diyor. Bununla birlikte bizim derneğimizde yapılan bu ziyarette, Allah'ın emirlerinden biri olan 'eğer bir yerde sorun varsa, istişarelerle aralarınızdaki sorunları çözün' emrini neticesinde bir araya geldik. Türkiye ve Ortadoğu ülkeleri arasında adaletsizlik, hukuksuzluk ve haksızlık sorunu var. Bu sorunlar istişarelerle giderilmeli. Temelinde barış olmadığı sürece sorunlar sürekli ortaya çıkar. Bu yüzden yüce Allah Kur'an'da herkesi nasıl barışa çağırıyorsa, bizim de barış ve adalet için çağrıda bulunmamız gerekiyor. Kürtler, büyük fedakârlıkla barış için mücadele ediyor. Bugün HDP herkes adına, herkesin haklarını kavuşması adına büyük mücadeleler veriyor. Biz de bir dernek olarak buna destek veriyoruz."