HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan seçim çalışmaları kapsamında Urfa’nın Suruç ilçesindeki halk buluşmasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’a yönelik ‘idam’ açıklamasına değinen Buldan, “Kürt halkının, kendi evladına, sevgili Selahattin Demirtaş’a ilişkin idam söylemini yayanlara ve bunun üzerinden siyaset yapanlara karşı söyleyecek lafı var. Bugün hiçbir parti ayrımı yapmadan çağrı yapıyoruz; kendisine “insanım” diyen herkese çağrı yapıyoruz. Herkes idama karşı olmalıdır. İdam insanlık suçudur. Bu insanlık suçunun işletilmesine asla geçit vermeyeceğiz. Recep Bey’e sesleniyoruz, idam kararı almak senin boyunu da, çapını da aşar. Kürtler buna izin vermez” dedi.

Erdoğan'ın 'Kobani düştü, düşecek' açıklamasını anımsatan Buldan, "Özellikle 6-8 Ekim'de yaşananlar aklımızdan çıkmaz. Ama bugün Recep Tayyip Erdoğan sorumlu olarak Selahattin Demirtaş’ı gösteriyor. Biz buradan Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz; o gün olayları başlatanlar ne Selahattin Demirtaş idi ne de HDP. O günkü olayları başlatan sizin “Kobani düştü düşecek” söyleminizdi. Onun için insanlar sokağa döküldü" ifadelerini kullandı.

Buldan’ın açıklamaları şu şekilde:

‘HERKESE AKP HÜKÜMETİNİN 16 YILLIK ZULMÜNÜ, BASKISINI ŞİDDETİNİ ANLATACAĞIZ’

Suruç halkı büyük bedeller ödeyen bir halktır. Suruç halkı büyük acılar çekmiştir. Suruç halkı bu acıları çekerken, bu bedelleri öderken kimsenin önünde diz çökmedi. Sizlerin bu direnişidir, moralidir bize güç veren, iyi ki varsınız.

24 Haziran’a sadece 13 gün kaldı. Bu 13 günde yapacağımız çok iş var. Her kapıyı çalacağız. Herkesi ikna edeceğiz. Herkese AKP hükümetinin 16 yıllık zulmünü, baskısını şiddetini anlatacağız. İkna edeceğimiz insanlara AKP Hükümeti’nin zulmünü anlatırken başta Kürtler olmak üzere Türkiye’de yaşayan her kesime yönelik inkarı, imhayı ve ret politikalarını anlatacağız.

‘AKP HÜKÜMETİ’NE “GÜLE GÜLE” DİYORUZ’

24 Haziran, bizlerin kaderinin ve geleceğinin belirleneceği bir tarih olacaktır. Hep birlikte, 24 Haziran’da geleceğimizi belirleyeceğiz. Oylarımızla belirleyeceğiz. Ama artık AKP hükümetine son kullanma tarihi olarak 24 Haziran’ı veriyoruz. “Güle güle” diyoruz; AKP Hükümeti’ne.

‘24 HAZİRAN BÜTÜN ACILARDAN HESAP SORACAĞIMIZ GÜN OLACAK’

Bizler yaşadığımız acıları asla unutmadık. Bizler Suruç katliamında yaşamını yitiren gençlerimizi, Roboski katliamında yaşamını yitiren gençlerimizi, Ankara katliamında yaşamını yitirenleri asla unutmadık. Bu coğrafya faili meçhuller gördü, yargısız infazları gördü. Bu acıları asla unutmadı. 24 Haziran bütün bu acılardan hesap soracağımız gün olacaktır. AKP’den hesap soracağız.

‘İDAMI KABUL ETMİYORUZ’

Bu ülkeye bu kadar acı yaşatmışken, bu ülkeye yeni acılar yaşatmanın politikasını yapıyorlar. 2 gündür bu ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan alanlarda idamı savunan bir söylem içinde. Bu ülke idamları gördü. Deniz Gezmişlerin idamına tanıklık etti, Adnan Menderes’in idamına tanıklık etti, Seyit Rızaların idamına tanıklık etti. Ancak o tarihler Türkiye’nin utanç tarihleridir. Şimdi yine aynı zihniyetle idamı gündeme getiren AKP’ye karşı bütün Kürtleri, kendisine “insanım” diyen herkesi tepki vermeye çağırıyoruz. İdamı kabul etmiyoruz!

‘İDAM İNSANLIK SUÇUDUR’

Kürt halkının, kendi evladına, sevgili Selahattin Demirtaş’a ilişkin idam söylemini yayanlara ve bunun üzerinden siyaset yapanlara karşı söyleyecek lafı var. Bugün hiçbir parti ayrımı yapmadan çağrı yapıyoruz; kendisine “insanım” diyen herkese çağrı yapıyoruz. Herkes idama karşı olmalıdır. İdam insanlık suçudur. Bu insanlık suçunun işletilmesine asla geçit vermeyeceğiz.

‘İDAM KARARI ALMAK SENİN BOYUNU DA, ÇAPINI DA AŞAR’

Recep Bey’e sesleniyoruz, idam kararı almak senin boyunu da, çapını da aşar. Kürtler buna izin vermez. Bu siyasetten bu anlayıştan bir an önce vazgeçilmeli. Türkiye tarihi bu tür acılarla dolu bir tarihtir. Bu söylemleri AKP hükümeti kaybedeceğini bildiği için yaymaya çalışıyor. AKP de, Recep Tayyip Erdoğan da kaybettiğini biliyor. Artık gidiyorlar Kürt halkı, Suruç’lular, Urfalı’lar onay vermiyor.

‘SINIRA IŞİD BAYRAKLARININ ASILMASINA KÜRTLER İZİN VERMEDİ’

4 yıl önce bu coğrafya yine tanıklık etti acılara. Buranın sınırında Kobani’de yaşananlar akıllarda. Kobani’de insanların özgürlük mücadelesine karşı IŞİD güçlerine, Kobani’ye saldırmak isteyen anlayışa karşı AKP hükümetine karşı Suruçlular öne geçti. IŞİD bayraklarının sınırda dalgalanmasına sizler izin vermediniz. O gün IŞİD’liler sınıra bayrak assaydı, bu ülke bu durumda olmazdı. Bugün bu ülkeyi kurtaran yine Kürtlerdir.

KOBANİ OLAYLARINI BAŞLATAN SİZİN SÖZLERİNİZDİ ERDOĞAN’

Kobani olaylarından dolayı burada yaşamını yitiren çok insanımız oldu. Özellikle 6-8 Ekim'de yaşananlar aklımızdan çıkmaz. Ama bugün Recep Tayyip Erdoğan sorumlu olarak Selahattin Demirtaş’ı gösteriyor. Biz buradan Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz; o gün olayları başlatanlar ne Selahattin Demirtaş idi ne de HDP. O günkü olayları başlatan sizin “Kobani düştü düşecek” söyleminizdi. Onun için insanlar sokağa döküldü.

‘KAYYUM ATAYAN ZİHNİYET BETON ZİHNİYETİDİR’

Onların anlayışı Kürt anasını görmesin anlayışıdır. Kürt halkının herhangi  bir yerde elde ettiği kazanıma karşı baskı anlayışıdır. Suruç halkı bilir. Belediyemizi sizler kazandınız. Suruç halkının iradesini gasp ettiler. Belediyeye kayyum atadılar. Bugün Suruç Belediyesinin etrafını betonlarla çeviren anlayış bu ülkeyi yöneten anlayışla aynı zihniyettir, beton zihniyetidir.

Söz veriyoruz; önümüze  konulacak olan ilk sandıkta, hem genel hem yerel seçimlerde hem de Cumhurbaşkanı seçiminde, Urfa halkı öyle bir ders verecek ki, asla başlarını o sandıktan çıkarmayacaklar.

Onların beton  anlayışına karşı HDP, bu ülkenin güvencesidir, umududur. Bugün ekonomik sıkıntılar yaşadığınızı biliyoruz. Tarımı hayvancılığı bitirdiler. Burada bir bakan var, tarım bakanı. O bakan da ne yazık ki tarıma, hayvancılığa olan desteği kestiği için bugün eti dışarıdan ithal etmek zorunda kalıyorlar. Esnaf siftah yapmadan kapısını kilitliyor. Sizlere açlığı, yoksulluğu reva görenlere güle güle deme zamanı gelmiştir. 

‘DEMİRTAŞ CEZAEVİNDE AMA MİLYONLARIN GÖNLÜNDE’

Cumhurbaşkanı adayımız Edirne cezaevinde. Halkıyla temas edemiyor, seçim kampanyasını avukatları aracılığıyla yürütüyor. Böyle bir adaletsizlik dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Bu konuda hakimler de savcılar da suç işliyor. Onlar Saray’dan emir alıyor. Onlar bilsin ki, Selahattin Demirtaş cezaevinde ama milyonların gönlünde.

‘ONLAR VEKİLLİK DÜŞÜRDÜLER, BİZ DE ONLARI İKTİDARDAN DÜŞÜRECEĞİZ’

Onlar HDP’nin ve Selahattin Demirtaş’ın siyasetinden ve cesaretinden korkuyorlar. Bu korku onları bitirecek. Sadece Cumhurbaşkanı adayımız değil, bu kentin vekilleri de dahil olmak üzere şu anda 9 Milletvekilimiz cezaevinde, 11 Milletvekilimizi vekilliği düşürüldü. Sizin seçtiğiniz Osman Baydemir’in vekilliğini düşürdüler. İbrahim Ayhan’ın vekilliğini düşürdüler. Onlar vekillerimizin vekilliğini düşürdüler, biz de 24 Haziran’da onları iktidardan düşüreceğiz. Bunun için şimdi çalışma zamanı. Yemeden içmeden çalışacağız. Herkes mutlaka birilerini ikna etsin. Bu ülkenin umudu olan HDP’yi anlatsın. Bu ülkenin barışa dair inancı olan herkesi yanımıza çeksin. Biz onlara bu ülkede özgür bir yaşamın güvencesini veriyoruz. Huzur içinde yarınların  güvencesini veriyoruz.

Oylarımıza, sandıklarımıza sahip çıkıyoruz. Eğer oylarımıza sahip çıkarsak önümüzde hiçbir engel kalmaz. Yüzde 10 seçim barajını da aşarız. Hep birlikte kazanacağız.

Demokrat Haber/Urfa