"Çerçeve Yasa"nın Meclis Genel Kurulu'ndan kabul edilmesinin üzerinden bir aya yakın zaman geçmesine karşın, yetki verilen Bakanlar Kurulu'nda sürece ilişkin düzenleme yapılmadığını vurgulayan, HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, İzleme Kurulu'nun kurulması ve yol haritasının açıklanması için hükümetin geç kaldığını belirterek, İzleme Kurulu'nun derhal kurulması gerektiğini söyledi.

Sürece ilişkin hazırlanan "Çerçeve Yasa" 10 Temmuz tarihinde Meclis Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerin ardından kabul edildi. Yasa 15 Temmuz tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onamasının ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ise resmi olarak yürürlüğe girdi.

Yasa, sürece ilişkin Bakanlar Kurulu'nu yetkili kılarken, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yapılan iki Bakanlar Kurulu toplantısında da sürece ilişkin adım atma kararı alınmadı.

Sürecin hükümet ayağının koordinatörlerinden Beşir Atalay ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yol haritalarının daha hazır olmadığını belirtirken, kulislerde ise AKP hükümetinin yeni başbakan tartışmalarının ardından Meclis'i tatile sokacağı ve Ekim döneminde sürece yönelik tartışmaları yapacağı yönünde.

AKP ULUSLARARASI GÖZLEMCİ İSTEMİYOR

Öte yandan HDP heyetinin Kandil'e yaptığı ziyaretin ardından kurulacak olan İzleme Kurulu'nda yer alacak isimler tartışılmaya başlanırken, hükümetin İzlemi Kurulu'nu, Akil İnsanlar Heyeti tarzında örgütlemeye çalıştığı ve sürece ilişkin uluslararası gözlemcilere ise yanaşmadığı öğrenildi.

Hükümetin, süreç için gerekli olan bütün mekanizmaları kendine göre dizayn etmesi dikkat çekerken, edinilen bilgilere göre; sürece ilişkin Kamu Güvenliği Müsteşarlığı nezdinde oluşturulacak sekreterliğin de güvenlik uzmanı eksenli kadrolardan oluşturulacak.

ÖCALAN İLE GÖRÜŞ İÇİN BAŞVURU

Hükümetin adım atmamasının ardından önce KCK'den hükümete uyarı gelirken, ardından ise vasisi ile görüşen PKK Lideri Abdullah Öcalan, "Artık sabır taşı çatlamıştır" diyerek hükümeti uyarmıştı. Öcalan ayrıca AKP hükümetini süreci seçim malzemesi olarak kullanmasından dolayı eleştirmişti.

İmralı'ya giden HDP heyetinde yer alan ve Kandil'de de temaslarda bulunan HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, AKP hükümetinin seçim endeksli tutumunu ve sürecin gidişatını DİHA'ya değerlendirdi.

Buldan, hükümet heyetine taleplerini ilettiklerini hükümet heyeti ile bu hafta içinde bir görüşme yapacaklarını ayrıca hafta sonu için de İmralı Adası'na giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme yapabilmek amacıyla ilgili yerlere başvurularını yaptıklarını söyledi.

'SÜREÇ KONUSUNDA  ACİL ÇALIŞMALAR YAPILMALI’

Buldan, Öcalan ile seçim öncesi görüşmek için de talepte bulunduklarını ancak bunun gerçekleşmediğini hatırlattı.

Süreçle ilgili bakanlarla yapacakları görüşmenin önemine işaret eden Buldan, "Yaz ayında İzleme Kurulu'nun olmasına dair açıklamaları vardı. Yol haritası ve İzleme Kurulu'nun kurulması konusunda geç kalındı. Tabi önemli faktörler de vardı. Ramazan Ayı, bayram ve Cumhurbaşkanlığı seçimi vardı. Artık bunları geride bıraktık. Bundan sonra artık barış ve müzakere sürecinin ilerleme noktasında çalışmaların yapılması gerekiyor. İzleme Kurulu acilen kurulmalıdır. Görüşmede bunları konuşacağız" ifadesini kullandı.

'KENDİ HAZIRLIĞIMIZI YAPTIK'

Buldan, İzleme Kurulu'na ilişkin 27 kişilik isim listesinden bahsedildiğini bunun kendilerine gelmediğini ancak kendilerinin de bir çalışma yaptıklarını vurgulayarak, "Biz de kendi cephemizden bazı isimler belirleyerek bir çalışma yaptık. Bakanlığın havuzu nasıl bilmiyoruz. Biz kendi hazırlığımızı bakanlar ile yapacağımız görüşmede ileteceğiz" dedi.