HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis'te düzenlenen grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Buldan, “İktidar katı atık toplama işini yandaş şirketlere devretmenin peşindedir. İktidar, çöpten geçinen işçilerin ekmeğine açıkça göz dikmiş durumdadır. Neymiş haksız kazanç varmış Haksız kazancın daniskası sizin iktidarınızda vardır” dedi.

Buldan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“SURUÇ DAVASINDA DA SORUMLULUĞU AİLELERİN ÜZERİNE YIKMA ÇABASI VAR”

Suruç Davasında da görüyoruz, mahkeme heyetinin tutumu bir bütün olarak Suruç Katliamının sorumlularını yargılamaktan uzaktır. Sorumluluğu ailelerin üzerine yıkma tutumu vardır. Davanın duruşması 22 Ekim’de Urfa’da bir kez daha görülecek. Bir kez daha demokratik kamuoyunu bu davayı şimdiden sahiplenmeye çağırıyorum. Kobanî Davasında sanık durumunda olanların, HDP’yi sanık yapma çabalarının altında yatan nedeni gayet iyi biliyoruz. Kendi suçlarını örtbas etme telaşıdır bu. IŞİD karanlığının kaybetmesinden duyulan rahatsızlık ve intikam alma çabasıdır. 

 “IŞİD KARANLIĞININ KAYBETMESİNİN İNTİKAMINI ALMA ÇABALARINI 10 EKİM ANMASINDA GÖRDÜK”

Bunu 10 Ekim anmasına yapılan saldırıda da bir kez daha gördük. İnsanların üzerine tıpkı katliam sırasında olduğu gibi gaz sıktılar, bir kez daha gözaltına aldılar. Hayatını kaybedenlerin sembolü olan mabet ağacına dahi tahammül göstermediler ve ağacı kaldırdılar. IŞİD’in lanetlenmesinden rahatsız olanlar suçüstü yakalanmıştır. Evet, bizler hakikati cesaretle savunmaya devam edeceğiz, vazgeçmeyeceğiz. O süreçte yaşananların siyasi ayağı dâhil bütün boyutlarıyla açığa çıkması için hakikat ve adalet mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz.

“IŞİD KARANLIĞI NASIL YOK OLDUYSA, BENZER ZİHNİYETTEKİLER DE TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GÖNDERİLECEKTİR”

10 Ekim Katliamıyla halkları karşı karşıya getirmeye çalışanlar, barış arayışlarını engellemeye çalışanlar asla amaçlarına ulaşamayacak. Başaramadılar, başaramayacaklar. Karanlığın artık sonuna doğru gelinmiştir. IŞİD karanlığı nasıl yok olduysa, benzer zihniyettekiler de tarihin çöplüğüne mutlaka ama mutlaka gönderilecektir. Halklara sözümüzdür: Bu topraklarda katliamcılar, kumpasçılar, darbeciler, zalimler değil, halkların Suruç’tan Ankara’ya uzanan barış rüyası gerçekleşecektir. Barış mücadelesi mutlaka ama mutlaka kazanacaktır.

“CEZAEVLERİNDEKİ HAK İHLALLERİ, İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE KABUL EDİLEMEZ BOYUTLARA ULAŞTI “

Karanlık peşinde koşan zihniyetin bir diğer hedefi ise bugünlerde çokça karşımıza çıkan ve çokça bize bilgi gelen cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleridir ve oradaki işkenceler ve zulümlerdir. Cezaevlerindeki hak ihlalleri, işkence ve kötü muamele korkunç bir boyuta varmış durumdadır. Şakran T Tipi ve Kadın Kapalı cezaevlerine 7 Ekim’de gece yarısı yapılan baskınla siyasi tutukluların arasına adli tutuklular yerleştirilmek istendiği, buna itiraz eden kadın tutukluların ışıksız bir depoya konulduğu haberleri yansıdı bizlere ve kamuoyuna. Yine Hilvan 2 No’lu T Tipi Cezaevinde, koğuşlara baskın yapılarak dağıtılmak istendiği haberleri yansıdı. Bakanlık kararı denilerek yapılan bu saldırılarda herhangi bir belge dahi gösterilmemesi tam bir keyfi uygulama olduğunu göstermektedir.

“HASTA TUTSAKLAR MESELESİ TARTIŞMASIZ VE ŞARTSIZ SİYASETİN EN ACİL GÜNDEMLERİNDEN BİRİDİR”

Daha birçok cezaevinden benzer haberler, benzer ihlal bilgileri bizlere ulaşıyor. Hasta tutsaklara yaklaşım bunun en önemli göstergelerinden biridir. Bu konu tartışmasız ve şartsız bu ülkedeki siyasetin de en acil gündemlerinden biridir. Mehmet Emin Özkan, 26 yıldır cezaevinde, yargılanması sürmekte ve ısrarla tahliye edilmemektedir. Hiçbir kişisel ihtiyacını tek başına gideremeyen bir tutukludan bahsediyoruz.

“ÇETE VE MAFYA İLİŞKİLERİNİN CİRİT ATTIĞI ADLİ TIP KURUMU HASTA TUTSAKLARI BİLE BİLE ÖLÜME TERK EDİYOR”

Ama Adli Tıp Kurumuna göre cezaevinde bu tutsak cezaevinde  kalabilirmiş! Antalya Döşemealtı L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Ayşe Özdoğan’ın durumu da ağırdır ve 4’üncü evre kanserdir. Araştırma hastanesinin cezaevinde kalamaz raporu varken, Adli Tıp Kurumuna göre Ayşe de cezaevinde kalabilirmiş! Bu Adli Tıp aynı zamanda kısa süre önce belgelerle de ortaya çıktığı üzere mafya-çete ilişkilerinin cirit attığı, sahte raporların havada uçuştuğu bir kurumdur. Bunun altını önemli çizmek istiyorum. İşte bu kurum hasta tutukluları bile bile ölüme terk eden bir kurum haline gelmiştir. Hasta tutsakların tahliye edilmemesi çok açık bir idam politikasıdır.

 “TAHLİYELERİ KEYFİ OLARAK DURDURMAK DÜŞMANLIK HUKUKUDUR, İŞKENCENİN EN TARİFSİZ HALİDİR”

Diğer yandan tahliyesi gelen hükümlüler, çeşitli disiplin cezaları gerekçe gösterilerek hukuk dışı bir biçimde cezaevinde tutuluyor. Tahliye edilmesi gereken hükümlülerle mülakatlar yapılmakta ve ona göre karar verilmektedir. Bu mülakatlarda çok ilginç sorular sorulmakta. Örneğin soru şu: “Güneş denilince aklınıza ne geliyor?”, bir diğer soru “Niçin bulunduğun koğuşta kalıyorsun?”. “Pişman mısın, değil misin?” Adını açık ve net koyalım: Bu yaşananlar ağır bir insanlık suçudur. Tahliyeleri keyfi olarak durdurmak düşmanlık hukukudur. Umut hakkının dahi insanların elinden alınmasıdır. 30 yılını bitiren insanların tahliye olacakları akşam infazlarını yakmak, işkencelerin en tarifsiz hallerinden biridir. Kısacası zulümdür.

12 Eylül’ün darbeci, işkenceci ruhu bugün yeniden varlık göstermektedir. Bu mirası sahiplenen ise AKP iktidarının kendisidir. AKP bilsin ki, dışarıda ve cezaevlerinde eş zamanlı sürdürdüğünüz toplumu çöktürme planınız başarıya ulaşmayacaktır. Sizden öncekiler de çok denedi, başaramadı siz de başaramayacaksınız. Yol yakınken bu provokasyon politikasından biran önce vazgeçin, cezaevleri üzerinden elinizi çekin. Adalet Bakanına da buradan açık bir çağrı yapmak istiyorum; cezaevlerindeki hukuk dışılıklar karşısında görevinizi yerine getirin. Demokratik kamuoyu da cezaevlerinde yaşananlar karşısında duyarlı olmalıdır. Biz HDP olarak bu sürecin takipçisiyiz, ayrıca arkadaşlarımızın bu konudaki görüşmeleri ve girişimleri de devam edecektir.

“İKTİDAR, KATI ATIK EMEKÇİLERİNİN EKMEĞİNE AÇIKÇA GÖZ DİKMİŞTİR, BU ALANI YANDAŞLARA AÇMAK İSTEMEKTEDİR”

Cezaevlerinde bunlar yaşanırken, dışarıda da durum pek farklı değildir. Toplumun her kesimine karşı bir baskı, kuşatma ve şiddet politikası tüm hızıyla sürdürülmektedir. Son günlerde çokça konu olan ve hepimizin gündemine gelen kâğıt toplama işçilerine denetim adı altında her gün baskın düzenlenmekte, çekçeklerine ve topladıkları atıklara el konulmaktadır. Bu işçiler, geri dönüşüm emekçileri, artık kullanılmayan ve çöplere atılan malzemeleri toplayarak hem geçimlerini sağlamakta hem de atıkları geri dönüşüme kazandırarak çevrenin korunmasına destek olmaktadır. Böylece üretime de ciddi bir katkı sağlamaktadırlar.

Tıpkı Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Sevgili Ali Mendillioğlu’nun dediği gibi bu insanlar "çöpten kurtulmanın mücadelesini veriyor, çöpe sahip çıkmanın değil". Kâğıt toplama alanında ne yaşanıyor, neler yaşanıyor, asıl mesele nedir ben size anlatayım. İktidar, katı atık toplama işini yandaş şirketlere devrederek bu alanı yeni bir rant alanına çevirmenin hazırlığını yapmaktadır. İktidar, hiçbir sosyal güvence olmadan günde 12 saatten fazla çalışarak çok cüzi bir kazançla çöpten geçinen kâğıt işçilerinin ekmeğine açıkça göz dikmiş durumdadır. İşçileri işsiz ve ekmeksiz bırakma politikasıdır bunun adı ve iktidar tam da bunu yapmaktadır.

“YAPILMASI GEREKEN KATI ATIK TOPLAYICILARININ ÇALIŞMA KOŞULLARININ DÜZELTİLMESİ VE GÜVENCELİ HALE GETİRİLMESİDİR”

Oysa sosyal devletin yapması gereken bu emekçilerin çalışma koşullarını düzeltmek, katı atık toplayıcılığını güvenceli iş kapsamına almaktır. Bu emekçilerin sosyal haklarının tanınmasıdır. Ama görüyoruz ki otellere, tesislere çöken mafya düzeni bunlara da ilham vermiş olacak ki, mafya gibi kâğıt işçilerinin ekmeğine çökmeye çalışmaktadırlar. Neymiş efendim? Haksız kazanç varmış! Haksız kazancın da haksız zenginleşmenin de daniskası sizin iktidarınızda vardır. Kurduğunuz üçkâğıt ekonomisiyle ülkeyi soyup soğana çeviren sizin iktidarınızdır. Kâğıt toplayıcıları değildir bu düzeni kurmaya ve sağlamaya çalışan. Yurt dışına para kaçıran yandaşlarınıza bakarsanız haksız kazanç sağlayanların kimler olduğunu gayet iyi görürsünüz. İkişer maaş alan bürokratlarınıza, bakanlığına fahiş fiyatta dezenfektan satan bakanınıza, ihale takipçilerinize bakarsanız eğer haksız kazanç sağlayanları görür ve tanırsınız. Çünkü siz de bunlara ortaksınız!

“KÂĞIT TOPLAYICILARI BU ÜLKENİN ONURUDUR, YÜZ AKIDIR”

Ülkenin bütün kaynağının birkaç yandaş şirkete aktığı, her yıl yasal düzenlemelerle vergi borçlarının silindiği, yolsuzluğun, talanın, rantın, hırsızlığın bir yönetim biçimi haline geldiği bu ülkede kâğıt toplayıcıları bu ülkenin onurudur, yüz akıdır. Çünkü onlar çalmıyorlar, çünkü onlar alın teriyle, emekleriyle kazanmaya çalışıyorlar. Ankara’dan geri dönüşüm işçileri aramızda, kendilerine hoş geldiniz diyorum.

 “PANDORA’DA ÇALIK VAR, CENGİZ VAR, RÖNESANS VAR, DEMİRÖREN VAR VE HEPSİNİN ARKASINDA AKP VAR”

Pandora Belgelerinde de açığa çıktı; milyon dolarları yurtdışına kaçıranlar bu iktidarın yandaşlarıdır. Milyon dolarların istiflendiği ayakkabı kutularından Pandora'nın kutusuna geldiler. Evet, kutu açılmaktadır. Ayakkabı kutuları nasıl açıldıysa, Pandora'nın kutusu da yavaş yavaş açılıyor. Daha da açılacak ve gerçekler bir bir ortaya saçılacaktır. Kimler var? Saray’ı yapan Rönesans Holding de var, Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolar krediyi ödeyip ödemediği belli olmayan Demirören de var, Türkiye’yi tarumar eden Cengiz Holding de var, Çalık grubu da var. Var da var... En önemlisi ne biliyor musunuz? Hepsinin arkasında da AKP iktidarı var. İlginç olan da bu.

“BUNLAR YERLİ VE MİLLİ VERGİ KAÇAKÇILARIDIR”

Bunlar 19 yıllık iktidarları boyunca yolsuzlukta adeta Rönesans yaptılar. Yolsuzluk çağını açtılar. Bir de vergi kaçıranları "hayırsever iş adamı" ilan ediyorlar. Minareye kılıf bulmuşlar ve uydurmuşlar. Vergi kaçıranlar hayırsever, barınmak için yurt talep eden öğrenciler, hakkını arayan yurttaşlar ise terörist, öyle mi? Kimin ne olduğu çok açık ortadadır. Fazla söze gerek yoktur. Yerli ve milli vergi kaçakçılarının kaçırdığı her bir kuruş vergi, bu ülke insanının alın terinden, emeğinden, sofrasından, yetimin hakkından çalınmaktadır. 90’larda banker soygunları vardı. Şimdi ise vergi kaçakçıları soygunu vardır. İşte AKP’nin ülkeyi nereden nereye getirdiği çok açık ortadadır.

“GERÇEK HALK SANA SANDIKTA CEZANI VERDİĞİNDE GÖRECEKSİN”

Ne diyor AKP Genel Başkanı? Çalışanlar güya ücretlerinden memnunmuş! Soruyoruz: Hangi çalışanlar? Saraydaki, etrafınızdaki çifter maaşlı çalışanlar mı? Tabii ki bunlar memnundur, hayatlarından ve aldıklarından. Yine “sistemden halk memnun” diyor. Hangi halk diye sormak istiyoruz? Saraydakileri halk olarak görüyorsan o zaman mesele yok tabii. Görmeye devam et. Ama gerçek halkı da seçimlerde sandık başında cezanı verdiğinde göreceksin. Bunu unutma!

 “TIKIR TIKIR İŞLEYEN SİZİN TALAN DÜZENİNİZ, AKÇELİ İŞLERİNİZDİR”

Markete gidiyor, halkın aklıyla alay edercesine fiyatlar gayet uygun diyor. Cebinde Saray bütçesiyle değil de asgari ücretle her gün markete git bakalım fiyatlar uygun mudur değil  midir, yarattığın tabloyu görürüsün. Ekonomi çökmüş durumdadır. Çıkmış bir de “sistem tıkır tıkır işliyor” diyor. İşleyen sistemin ne olduğu çok bir şekilde ortadadır. Talan düzeninizdir tıkır tıkır işleyen. Usulsüzlükleriniz, akçeli işlerinizdir tıkır tıkır işleyen. Yurt dışına para kaçırma faaliyetidir tıkır tıkır işleyen. Otomatiğe bağlanan zamlardır, vergi artışlarıdır tıkır tıkır işleyen. Yandaşlara dağıttığınız kamu ihaleleridir, haksız zenginleşmedir, liyakatsız atamalardır, israf ekonomisidir tıkır tıkır işleyen. Bir de yolsuzlukları gizleyen kumpas yargısıdır tıkır tıkır işleyen. İşte tek adam rejimi budur sevgili arkadaşlar!

“ALIN TERİYLE EKMEĞİNİ KAZANAN İNSANLARA SALDIRACAK KADAR BUNLARIN GÖZÜ DÖNDÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ”

Kendilerine tıkır tıkır işleyen sistem kurdular, halka ise enkaz bıraktılar. Halk çaresizlik içerisinde artan fiyatlar ve zamlar karşısında hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Vicdansız ve zalim bir iktidarın zulmü her gün sokaklarda karşımıza çıkmaktadır. Geçenlerde görüntüleri yansıdı, AKP’li Kağıthane Belediyesi zabıtaları bir seyyar satıcıya hunharca saldırdı, linç etmeye kalktı. Seyyar satıcılara yönelik benzer uygulamalar İzmir’de de yaşanmaktadır. Alınteriyle ekmeğini kazanan insanlara saldıracak kadar bunların gözü döndüğünü görüyoruz. Tıpkı Soma’da maden işçisinin kafasına atılan tekme gibi. Bu iktidarın helaliyle rızkını kazanmaya çalışan insanlarla sorunu olduğunu biliyoruz. Çünkü bunlar haramilerin iktidarıdır!

“YALANLARINIZ ÖYLE ARTTI Kİ KUYRUK BURADAN TA AVRUPA’YA KADAR UZANDI”

Bakın asgari ücret, açlık sınırı olmuş. İşsizlik oranları almış başını gitmiş, Dolar neredeyse yüzde 10 barajı sınırına dayanmış! Elektrik, doğalgaz zamları nedeniyle halkı kara bir kış bekliyor. Hal böyleyken hiç utanmadan, sıkılmadan halk sistemden memnun diyebiliyorlar. Güya Avrupa’da kuyruklar varmış, halk yiyecek bulamıyormuş! Evet, doğrudur, ortada bir kuyruk var. Ama bu kuyruk yiyecek kuyruğu değildir. Bu kuyruk, yalan kuyruğudur. Yalanlarınız öyle arttı ki, kuyruk buradan ta Avrupa’ya kadar uzandı gitti. Yazıklar olsun size, yazıklar olsun!

 “EKMEKSİZ, İŞSİZ, YURTSUZ BIRAKTIKLARI ÖĞRENCİLERE TERÖRİST DİYECEK KADAR GÖZLERİ DÖNMÜŞ BUNLARIN”

Bu kadar yalanı, halkı bu kadar sefalet içine sürüklemeyi kendinize bir politika haline getirdiniz. Size bir kez daha yazıklar olsun! Açlık bu ülkede, sefalet bu ülkede, çöpten ekmek toplayan insanlar bu ülkede, işsizlikten intiharlar bu ülkede ama çıkmışlar insanların gözünün içine baka baka cam ekranlarından her gün yalan söylüyorlar. Sizin ne bu dünyada ne de öbür dünyada yatacak yeriniz kalmamıştır. İnsanları ekmeksiz, aşsız ve işsiz bırakırken, öğrencileri de yurtsuz bıraktılar. Yurt için gece gündüz sokaklarda yatan öğrencilere terörist diyecek, onları gözaltına aldıracak kadar zıvanadan çıkmış bir iktidar var. Yetmiyor kayyıma karşı direnen Boğaziçili öğrencilere saldırıyorlar, tutukluyorlar. Yetmiyor, Boğaziçi yerleşkesini ranta açmanın plan projesini yürütüyorlar. Evet, bu iktidarın eğitimle bir sorunu vardır. Öğrenciyle sorunu vardır. Akademiyle bir sorunu vardır. Bilimle sorunu var. Bunların hepsini biliyoruz.

“YANDAŞ ŞİRKETİNİZİN KAÇIRDIĞI VERGİ İLE 80 BİN ÖĞRENCİYE YURT YAPILABİLİRDİ”

Yazlık, kışlık saraylar yapacağınıza yurt yapsaydınız. Yandaş şirketiniz Rönesans’ın yurt dışına kaçırdığı vergi 210 milyon dolardır. Sadece bu parayla bile 80 bin öğrenciyi barındıracak yurt yapılabilirdi. Neden yapmadınız? Dedim ya bunların öğrencilerle sorunları var. Ama öğrencilerin de emekçi halkın da sizin çürük düzeninizle sorunu var. Ve bu sorun da ilk seçimde kalıcı bir biçimde çözülecektir. Bundan hiç kimsenin kuşkusu ve kaygısı olmasın.

“YURTSUZ BIRAKTIĞINIZ ÖĞRENCİLER, İŞSİZ BIRAKTIĞINIZ GENÇLER, UMUTSUZ BIRAKTIĞINIZ İNSANLAR SİZİ KOLTUKSUZ BIRAKACAK”

Hiç merak etmeyin yurtsuz bıraktığınız öğrenciler, işsiz bıraktığınız milyonlarca genç, umutsuz bıraktığınız insanlar da sizi koltuksuz bırakacak, iktidardan gönderecektir. Ekmeğine, aşına göz diktiğiniz geri dönüşüm işçileri, sandık geldiğinde sizi dibe öyle bir gönderecektir ki bir daha dönüşünüz asla ve asla olmayacaktır. Ve o gün hızla yaklaşmaktadır.

“HALK İŞ DİYOR, AŞ DİYOR, BUNLAR SAVAŞ DİYOR”

Bunu nereden anlıyoruz? Güç kaybettikçe savaşa sarılan bir iktidar var. “Suriye’de gerekeni yapacağız” diyerek yine savaş çığırtkanlığına başladılar. Bu iktidar, her uluslararası arenada itilip kakıldığında pazarlık gücü elde etmek için savaşa sarılmakta, zoraki muhataplık tesis etmeye çalışmaktadır. Ekonomi çökmüş, iktidar savaş diyor. Halk seçim diyor, iktidar savaş diyor. Halk geçim diyor, bunlar savaş diyor. Biz de diyoruz ki; halk sizi de istemiyor, savaş politikalarınızı da istemiyor ve artık edî bese diyor. Artık êdî bese diyor, artık yeter diyor. 

“ÜLKEYİ YÖNETMEYE TALİP OLDUĞUMUZU BÜYÜK BİR İRADEYLE ORTAYA KOYUYORUZ “

Evet, bu değişimi hep birlikte başaracağız arkadaşlar. Yönetilemeyen, krizlerle boğuşan bir ülke tablosunu demokrasi, eşitlik, adalet ve barış ilkeleriyle katılımcı bir anlayışla yönetilen demokratik bir ülkeye dönüştürmeyi bizler başaracağız. HDP başaracaktır. Bu çarpık zihniyetten, çürümüş sistemden, enkaz yığınından halklarımızı mutlaka kurtaracağız. Ezilenlerin ittifakıyla, demokrasi güçlerinin ittifakıyla, kadınların ve gençlerin ittifakıyla ortak geleceği hep birlikte kuracağız. Ülkeyi yönetmeye talip olduğumuzu cesaretle büyük bir iradeyle ortaya koyuyoruz. Nasıl yöneteceğimizi görmek isteyenler HDP’yi izlemeye devam etsin diyoruz. Önümüzdeki günlerde başlayacak bütçe maratonu için şimdiden sokağa çıktık. Ekonomi, Emek, Ekoloji komisyonlarımız Ağrı’da işçilerle, emeklilerle, esnaflarla, işsizlerle bir araya geldi. Bütün kentlere gitmeye, halkı dinlemeye devam edecekler. Ekonomi, Ekoloji ve Emek Komisyon üyelerimize buradan teşekkürlerimi iletiyorum ve emeklerine sağlık diyorum.

“1653 KÖY ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRDİK, HER YERDE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Yine partimiz, yaz aylarındaki “HDP”liyiz Her Yerdeyiz” kampanyası kapsamında il ve ilçelerin ardından tam 1653 köy ziyareti gerçekleştirdi, köylülerin sorunlarını dinledi, dinlemeye devam edecektir. HDP her yerdedir, her yerde olmaya devam edecektir. Buradan ziyaret ettiğimiz köylerdeki halkımıza selamlarımızı yolluyorum. Ayrıca bu ziyaretlerde yoğun emek sarf eden vekillerimize, PM üyelerimize ve il, ilçe yöneticilerimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

“HALK DEĞİŞİM İSTİYOR; HDP’YE İNANIN, HDP’YE GÜVENİN”

Evet, Türkiye’nin en yoksul kentlerinden, işsizliğin en yüksek olduğu yer olan Ağrı’dan “halka bütçe” diye seslendik. Dokunduğumuz her kesim bizlere acil değişim talebini iletmektedir. Bu sorumluluğu yerine getirmeye son derece inançlı ve kararlıyız. İşte halk için bütçe çalışmamız, ülkeyi nasıl yöneteceğimizin de ipuçlarını içermektedir. HDP’ye inanın, HDP’ye güvenin.

“KADIN KATİLLERİ KORUNURKEN, KADIN SANATÇILARA DAVA AÇILIYOR  “

Bizler toplumsal cinsiyet eşitliğini toplumun her kademesine uygulamak için mücadele vereduralım iktidar ise kadının adını silmek için yargısıyla, medyasıyla, linççi güruhu ile dört bir koldan kazanımlarımıza çentik açmaya çalışmaktadır. Bildiğiniz gibi 18 yaşındaki İpek Er’e nitelikli cinsel saldırıda bulunan fail, erkek yargı sayesinde serbestçe dolaşmaktadır. Peki, kime dava açılmakta, ceza verilmektedir? Sevgili Ezgi Mola, Sevgili Farah Zeynep Abdullah gibi sanatçılar hakkında ifade özgürlüğü haklarını kullanarak, kadınların intihara sürüklendiği, faillerin cezasızlıkla ödüllendirildiği bir ülke istemediklerini söyledikleri için davalar açılmaktadır. Bu davalarla bütün kadınlar tehdit edilmektedir.

 “ÇOCUK İSTİSMARCILAR “RIZA VAR” DENİLEREK BERAAT ETTİRİLİYOR”

Kadın katillerini koruyanlar; tecavüzcüleri, istismarcıları serbest bırakanlar, cezasızlık politikasını besleyenler gerçeği haykıran kadınları susturmaya ve şiddeti meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Bunları görüyor ve tanık oluyoruz. Kadına karşı suç işleyenlere “3-5 ay yatarım çıkarım” güvencesini veren bu iktidarın yargısıdır. Konya’da bir tarikat üyesi, çocuklara cinsel istismarda bulunduğu için 62 yıl ceza almasına rağmen Yargıtay’ın ‘mağdurların rızası var’ gerekçesiyle beraat ettirilmiştir. Başka bir cezasızlık örneğini de Suriyeli bir çocuk istismarcısının Suriye kanunları esas alınarak beraat ettirilmesinde görüyoruz. Bunlar gibi onlarca örnek yaşanmaktadır.

“KADINLAR SİZDEN KORKMAZ AMA SİZ KADINLARDAN KORKUN, İKTİDARINIZIN SONUNU KADINLAR GETİRECEK”

İstanbul Sözleşmesinden çıkma kararının alınmasından hemen sonra, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar vakalarının katlanarak arttığı çok net olarak görülmektedir. İstanbul Sözleşmesini kaldıran erkek iktidar, kadınları yok saymaya kararlı gözüktüğünü bir kez daha görüyoruz. Fakat şunu unutuyorlar kadın mücadelesi nerelerden nerelere geldi; büyük kazanımlar elde ettik ve bundan vazgeçecek değiliz. Onlar kararlıysa bizler de sonuna kadar bu mücadeleyi yürütmeye kararlıyız. Gözdağlarınız, tehditleriniz, cezalarınız vız gelir tırıs gider. Kadınlar sizden korkmaz. Ama siz kadınlardan korkun. Çünkü iktidarınızın sonunu kadınlar getirecektir.

 “BAŞAK DEMİRTAŞ’A YÖNELİK AŞAĞILIK SALDIRILAR AÇIK BİR NEFRET SUÇUDUR”

Evet, korktuğunuzu biliyor ve görüyoruz. Sevgili Başak Demirtaş bir televizyon kanalında konuştu diye Saray’ın talimatıyla önce RTÜK harekete geçirildi, ardından da aşağılık organize linç güruhları devreye girdi. Yıllardır çukur kanallarında Selahattin Demirtaş hakkında yapılmadık hakaret bırakılmadı ve tek bir inceleme dahi başlatılmazken, sadece bir saat Selahattin Demirtaş hakkında hakikatleri anlatma fırsatı bulan Sevgili Başak’ı hedef alan saldırılar açık bir nefret suçudur. Nefret ikliminin bataklığından beslenen Kürt düşmanları, kadın düşmanları, ırkçılar yeni provokasyonlar peşindedir. Buradan iktidarı uyarıyorum. İşlenen bu nefret suçunun sorumlusu sizsiniz! Buna yol açan sizin nefret söylemlerinizdir. Buradan Sevgili Başak Demirtaş’a selam ve sevgilerimizi, dayanışma mesajlarımızı gönderiyorum. Ve “Yalnız değilsin, milyonlarca kadın seninle birlikte” diyorum. Evet, Sevgili Başak Demirtaş, Sevgili Ezgi Mola, Sevgili Farah Zeynep Abdullah asla yalnız değilsiniz. “Susmadık, susmayacağız” diyen milyonlarca kadın ve Türkiye’nin demokratik vicdanı sizlerledir.

“NİHAL YALÇIN’I KADINLAR ADINA TEBRİK EDİYORUM, NİHAL’A SALDIRAN IRKÇILIĞI ŞİDDETLE KINIYORUM”

Linçleriniz, nefret siyasetiniz, erkek siyasetiniz bizi asla yolumuzdan alıkoyamayacaktır. Buradan Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Sevgili Nihal Yalçın’ı da kadınlar adına tebrik etmek ediyorum, selam ve sevgilerimi iletiyorum. Bildiğiniz üzere ödül töreninde haddini aşan bir erkek zat, kadınların başarısını hazmedemeyen bulanık bir zihin, Yalçın’a saygısızlık yaptı. Yetinmedi, “Demirtaş serbest bırakılmalı” dediği için Yalçın’ı hedef göstermeye, ırkçılık yapmaya devam etti. Bu ırkçı, bu kadın düşmanı hadsiz zihniyeti buradan şiddetle kınıyorum. Sadece bununla sınırlı kalmadı. Benim de Yalçın’a sahip çıktığımı ifade etti. Evet, sahip çıkıyorum, sana söylüyorum biz Yalçın’a ve sesi kesilmek istenen bütün kadınların yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. Bu da sana kapak olsun. Sanat dünyasının yüz akı ve onuru olan Nihal Yalçın’a başarılar diliyorum. Yolun açık olsun Sevgili Nihal.

“HDP KARTOPU GİBİ BÜYÜMEYE, KÖK SALMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”

Bundan tam 9 yıl önce 15 Ekim’de HDP’nin kuruluşunu ilan ettik. Çatı partisinden HDK’ye HDK’den HDP’ye kadar çok uzun tartışmalar, yoğunlaşmalar sonucu kurulan partimiz fikriyatıyla, örgütlenme modeliyle, kadın partisi olma kimliğiyle dünyada biricik olmayı başardı. HDP kurulduğu günden bugüne tüm saldırı ve kuşatmalara rağmen kartopu gibi büyümeye, güçlenmeye, toprağa kök salmaya devam etmektedir. Çünkü bizler güçlü bir gelenekten, bu ülkenin devrimci, sosyalist, yurtsever geleneğinden, onların tarih önünde sayısız direnişinden beslenerek bugünlere gelmeyi başardık. Önümüzde upuzun yollar ve yıllar var. Buna olan inancımız hiç bitmedi. Ta ki bu topraklar, halklarımız özgürleşene kadar...

“DENEYİMİMİZ BİR BUZKIRAN GİBİ YOL AÇMAK İÇİN HAREKETE GEÇMEMİZİ SÖYLÜYOR”

İşte tam da bugün, tarihin bize verdiği görevlerden biri olan bu ülkenin demokratikleşmesi adına attığımız adım halen konuşulmaktadır. Açıkladığımız Demokrasiye Çağrı Belgesi toplumsal muhalefetin önünü açan, onu demokrasi mücadelesine çağıran ve bu bozuk düzenden kurtulmanın yollarını tarif eden bir içerik taşımaktadır. Bu demokrasi çağrımız memleketin en uzak köşesinde bile yeni bir başlangıç yapmaya dair umut yaratmaya devam etmektedir. 9 yılda bizlere inanan, bizimle yol yürümekten geri durmayan halklarımız sayesinde büyük bir mücadele deneyimi biriktirdik. Bu deneyimimiz, bu ağır baskı ve ekonomik kriz şartlarında bir buzkıran gibi yol açmak için harekete geçmemizi söylemektedir.

“ÇAĞRIMIZ CUMHURİYETİ DEMOKRATİKLEŞTİRME ÇAĞRISIDIR”

Bizler bu ülkenin geleceğini inşa etmek, demokratik bir ülkenin temellerini atmak için kollarımızı sıvadık. Bu yürüyüşümüz yeni başlamadı, devam etmektedir. Buradan bir kez daha Kürtlere, Alevilere, kadınlara, gençlere, barınamayanlara, çalışamayanlara, emeği sömürülenlere, onurluca bir yaşam için mücadele edip emeği gasp edilenlere yani tüm ezilenlere, demokrasiden, adaletten yana olan tüm insanlara, halklarımıza bir kez daha çağrımızı yineliyoruz. Bu çağrı bizim, bu davet bizim. Çağrımız bazılarının düşündüğü gibi günlük siyasete cevap veya ilkesiz seçim tartışmalarına nokta koymanın ötesinde biz ezilenleri, biz sömürülenleri, biz yok sayılanları, kadınları, gençleri dışlayan sisteme dur deme ve hepimizin eşit yurttaş olması gereken cumhuriyeti demokratikleştirme çağrısıdır.

“BÜTÜN MÜMKÜNLERİN KIYISINDAYIZ, HEP BİRLİKTE KÜREK ÇEKMEYE VAR MISINIZ?”

Çağrımız, demokratikleşmediği için İttihat Terakki, 12 Eylül, 5 Kasım darbeleri ve nihayetinde tek adam rejimiyle somutlaşan ve farklı biçimlerde de olsa sürekli tezahür eden faşizme dur deme çağrısıdır. Çağrımız bir avuç rantçının, talancının, yağmacının, yalancının, tefecinin, mafyanın, yandaşın bu toplumun geleceğine ipotek koymasına son verme, kendi yaşamlarımıza, kendi geleceğimize karar verme ve insanca yaşama çağrısıdır. Çağrımız bugün çöken sistemin, çöken tek adam rejiminin toplum üzerinde bıraktığı enkazı hep birlikte kaldırıp, bu toplumu, direngen bir buğday başağı gibi yeniden yeşertmenin, yeniden büyütmenin, özcesi yeniden inşa etmenin çağrısıdır. Bu çağrı insan olmakta, onurlu, eşit ve adil bir yaşamda ısrar etmenin çağrısıdır ve bu ancak bunda ısrar edenlerin yani bizlerin bir araya gelmesiyle mümkündür. Bu mümkünün kıyısındayız, hep birlikte kürek çekmeye var mısınız? Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.