Video konferans aracılığı ile dünyanın farklı yerlerinden etkinliğe bağlanan ABD ordusu mensuplarının sorularını yanıtlayan Pentagon liderleri, ABD’de koronavirüs krizinin birkaç ay daha sürmesini beklediklerini açıkladı.

ABD Savunma Sekreteri Mark T. Esper ve ABD Ordu Generali Mark A. Milley ile Genelkurmay üyelerinin katıldığı ve internet üzerinden canlı yayınladıkları açıklamada ABD ordu mensuplarının koronavirüse dair önceden gönderdiği sorular okunarak cevaplandırıldı.

Savunma Bakanlığı ABD ordusu içinde bu zamana kadar 174 koronavirüs vakası tespit edildiğini açıklayarak, bu sayının Cuma günkü sayıyı ikiye katladığını belirtti.

Esper krizin ne kadar sürmesini beklediklerine dair soruya, “Sanırım Çin, Güney Kore ve Hong Kong örneklerine bakarak en az birkaç aylık bir plan yapmamız gerekiyor” yanıtını verirken, Milley ABD’deki sürece bakarak bu krizin “sekiz ile on hafta, belki 12 hafta olmak üzere üç aylık” bir süreye yayılabileceğini söyledi.

Sürecin bu kadar uzamasının ABD’de gerçekleşmese bile diğer kimi ülkelerde gerçekleşebileceğine dair uyarı yapan Milley “Mayıs, Haziran, hatta Temmuz’a kadar uzayabilir. Ama bunu atlatacağız.  Bu kriz kimi ülkeleri iflas noktasına getirebilir. Bu belli ülkelerde politik kaosa neden olabilir” sözleri ile koronavirüs krizinin dünyanın diğer ülkelerinde nasıl sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Esper ise ABD’nin müttefiklerine destek olacağını ancak düşman tehditlerine karşı teyakkuzda oldukları mesajı vererek, “Koronavirüs, düşmanları veya potansiyel düşmanları güvenlik durumumuza, hazırlığımıza karşı farklı şekillerde aksiyon almaya itebilir” dedi.